Sedam stvari koje ne biste trebali raditi nakon buđenja

Ukoliko spadate u veliku većinu ljudi, jutra vam obično počinju zvonjavom alarma na mobitelu, stiskanjem “snooza”, ustajanjem u posljednji trenutak, a zatim žurbom, stresom i hvatanjem prve šoljica kafe. Navike su prilično moćna stvar, no ako vaša jutra sliče ovome, vrijeme je da ih promijenite.

1. Nemojte stisnuti “snooze”

Stručnjaci za kvalitetan san kažu da to nije dobra ideja, jer ćete samo ponovo zaspati i zatim se vrlo brzo morati ponovo naglo probuditi. Rezultat? Osjećat ćete se umorno i bezvoljno.

2. Nemojte ostati sklupčani u krevetu

Radije se protegnite u ležećem položaju. Što bolje istegnete mišiće to ćete se bolje osjećati, a riješit ćete se i dijela stresa uoči početka novog radnog dana.

3. Ne provjeravajte e-mail čim se probudite

Umjesto toga dan počnite pozitivnim mislima i planovima za ostatak dana.

4. Nemojte zaboraviti napraviti krevet

Vjerovali ili ne, stručnjaci ovu jednostavnu naviku povezuju s produktivnošću koja slijedi u ostatku dana.

5. Nemojte odmah posegnuti za šalicom kave

Između 8 i 9 sati ujutro, kažu eksperti, ljudsko tijelo proizvodi veće količine hormona kortizola, koji regulira količinu energije u organizmu. Ako popijete kavu prije 9.30, smanjit ćete proizvodnju kortizola i automatski imati manje energije.

6. Ako možete, probudite se u zoru ili kasnije, a ne dok je vani još mrak

To je važno zbog unutarašnjeg sata koji je lako poremetiti ustajanjem prije svitanja. Ako je vani još mračno kada se ustajete, upalite svjetla u stanu i razgrnite zastore u iščekivanju danje svjetlosti.

7. Pripazite na svoje jutarnje navike

Prema istraživanjima, ujutro je naša snaga volje najslabija, stoga su navike koje imamo najbitnije. Ustati na vrijeme, doručkovati i spremiti se za izlazak u “automatskom modeu” sačuvat će vam energiju za ostatak dana.

Izvor: Dnevni avaz

You must be logged in to post a comment Login