Sedam mudrosti koje će vam olakšati život

Često se kaže kako mudrost dolazi s godinama te da ne treba previše žaliti ni za čim u životu.

Ali kako bismo upravo smanjili to žaljenje na minimum i počeli da vodimo što bolji život za nas same a da ne čekamo sledeće rođendane i mudrost koja dolazi s njima, trebalo bi da se pridržavamo ovih sedam stavki

1. Uvek budite prisutni u sadašnjosti
Previše vremena provodimo razmišljajući o prošlosti i o onome što više ne možemo da promenimo ili pak pravimo planove za budućnost, a zaboravljamo da iskusimo sadašnjost. Jer jedino su ti trenuci oni koji se upravo sada odvijaju.

2. Ne zamarajte se time šta bi ili ne bi trebalo da učinite
Zbog društva ili porodičnih očekivanja često razmišljamo u okvirima onoga šta treba ili šta ne treba raditi, poput onoga da bi trebalo da završimo fakultet i diplomiramo ili pak da ne bi trebalo da sledimo svoje snove već pronaći posao sa sigurnom platom. Ali jedini recept za vođenje srećnog i ispunjenog života je da ga živite onako kako vi želite. Nemojte se ograničavati zbog očekivanja koja drugi ljudi imaju od vas. To je samo vaš život i ne pripada nikom drugome.

3. Nemojte nepotrebno preuveličavati
Naši umovi znaju da rade protiv nas. Tako ponekad nekim problemima pridajemo veću važnost nego što bi trebalo. Sve je stvar perspektive. Koliko ste puta pomislili da je nešto ogroman problem, ali nakon nekoliko dana više niste ni razmišljali o tome?

Kada se to sledeći put dogodi, zastanite na trenutak i realistično se zapitajte hoćete li uopšte razmišljati o tome sutra, sledeće nedelje ili sledećih godinu dana. S obzirom na to da će većinu vremena odgovor biti negativan, odmah eliminišite nepotrebnu zabrinutost koja će vas samo iscrpiti.

4. Češće se suočavajte sa strahovima
Svi mi imamo strahove, neki od njih su opravdani, a neki baš i nisu. Ali kako bismo rasli i živeli punim plućima, trebalo bi da se što češće suočavamo s njima. Samo zapamtite da su mnogi strahovi proizvodi naših umova.

5. “Polako i sigurno pobeđuje trku”
Čuli ste ovaj izraz mnogo puta, a Ezop je bio u pravu kada ga je napisao. Dok smo mlađi vrlo visoko postavljamo ciljeve i previše smo nestrpljivi, a kada zacrtamo određene ciljeve previše lako odustajemo od njih ako se ne ostvare odmah. Naime, tajna uspeha je u malim koracima kojima ćete doći do velikih promena.

6. Prestanite da pretpostavljate šta drugi misle
Umemo često da imamo velike pretpostavke o tome što drugi misle, bez obzira na to da li nas osuđuju zbog nečega što smo napravili ili misle loše o nečemu što smo rekli. Međutim, istina je da se svet ne okreće oko nas.

Svako se nosi sa sopstvenim problemima, brigama i nesigurnostima, te su tako velike šanse da i ne obraćamo toliku pažnju jedni na druge kao što mislimo. Stoga nemojte se zamarati tuđim mislima ili još gore, pretpostavljati šta drugi zapravo misle, jer tako samo gubite vreme i energiju.

7. Budite zahvalni na svemu u vašem životu
Jedna od najvećih životnih lekcija koju možemo naučiti jeste zahvalnost. Što smo stariji to postajemo zahvalniji na onome što nas okružuje i obogaćuje naš život poput ljudi, iskustava, lekcija koje smo naučili, te čak i nekih materijalnih predmeta.

Izvor: B92.net/N1

You must be logged in to post a comment Login