Savjeti kako domu dati toplinu i više svjetla

U vrijeme praznika se dosta posvećujemo dekorisanju doma, ali ovaj period godine ne treba biti jedini kada radimo nešto po tom pitanju.

Uvijek je pravo vrijeme da unesete novine u svoj dom, da “ubacite” nešto novo od dekoracije jer znate da će vam to doneti osmeh. Zamijenite, recimo, policu sa nekim modernijim komadom namještaja ili promijenite raspored namještaja u samoj sobi. Ponekad nas taj premještaj stvari učini toliko zadovoljnim i srećnim, a možda niste znali da dekorisanje doma može da utiče i na vaše raspoloženje i mentalno zdravlje.

Ovo su savjeti kako to da uradite.

Dajte prioritet mentalnoj sigurnosti

Jedna od najvažnijih stvari je najvjerovatnije da se osjećate bezbjedno u svom domu, a osim fizičke bezbjednosti, isto važi i za mentalnu sigurnost. Mentalna sigurnost kod kuće se odnosi na sveukupni osjećaj vašeg prostora, koliko je organizovan, koliko je čist, koliko se osjećate udobno i koliko to odražava vašu ličnost, piše “Love yourself magazine”.

Okružite se fotografijama

Sada je vrijeme da obratite pažnju na ispunjavanje vašeg životnog prostora fotografijama sa dragim ljudima. Ako se okružite fotografijama najmilijih ili predmetima koje su vam poklonili i koji vas podsjećaju na njih, osjećaćete se srećniji i naravno manje sami. Ne postoji pravilo koje govori o broju fotografija, to je sve do vas.

Izaberite prave boje

Razmislite koje boje čine da se osjećate dobro, ali i kako ćete koristiti svaku prostoriju. Takođe, razmislite o nivou energije koji želite da postignete u prostoru prije nego što se posvetite šemi boja. Bojom koja vas čini mirnim okrečite spavaću sobu, dok ona koja vas tera na fokus i koncentraciju – treba da se nađe u vašem radnom prostoru. Ne zaboravite da kada birate boje, uzmete u obzir i veličinu sobe. U manjim prostorijama, tamne boje će učiniti da prostor djeluje još manje, dok će svetlije boje učiniti prostor većim.

Dodajte znak prirode

Neke biljke i drveni elementi učiniće da se osjećate bliže prirodi. Vjeruje se da smo skloni da se osjećamo kreativnije i opuštenije kada smo okruženi biljkama, pa zašto ih preskočiti? Osim toga, vaš dom će izgledati toplije i udobnije. U kuhinju možete staviti saksije sa začinskim biljem, jer je to još jedan praktičan način da unesete prirodu u dom.

Ne zaboravite na teksture

Dok se većina interesovanja za dizajn enterijera fokusira na izgled sobe, ne zaboravite na moć čula dodira. Mi smo stvorenja dodira i dobro reagujemo na meke tkanine, pa zato odaberite da dodate pokrivače, jastuke, tepihe i zavjese, tako da prostor izgleda “toplije” i prijatnije.

Fokus i na osvjetljenju

Izlaganje prirodnom svijetlu može imati značajan uticaj na raspoloženje, kvalitet sna i opšte mentalno blagostanje. Brzo rešenje za prostore sa ograničenim osvetljenjem ili nedostatkom prirodnog svetla je postavljanje ogledala na zidove naspram prozora. Svjetlost će se tako reflektovati i učiniti da prostor izgleda svjetlije i veće. Drugi način da povećate količinu prirodnog svijetla u domu je da izaberete svijetle boje koje reflektuju svjetlost, a ne tamne koje je apsorbuju, prenosi Telegraf.

You must be logged in to post a comment Login