Saradnja Zemaljskog muzeja i srebreničkih muzeja

U Sarajevu juče je odražan sastanaka i posjeta Zemaljskom muzeju BiH gdje je dogovorena saradnja sa institucijama i muzejima iz Srebrenice.

Zemaljski muzej posjetili su direktor Nacionalnog parka „Drina“ Srebrenica Radomir Pavlović i zamjenik načelnika Srebrenice  Hamdija Fejzić koji su razgovarali sa direktorom ovog muzeja, Mirsadom Sijarićem.

„Ovim putem dogovorili smo saradnju sa institucijama i muzejima iz Srebrenice kao što je NP ‘Drina’, Arheološki muzej Skelani, Kulturni centar Srebrenica gdje je planirano održavanje zajedničkog sastanaka i organizovanje izložbe gdje će se predstaviti arheološko i kulturno-istorijsko nasljeđe Srebrenice“, rekao je Pavlović.

Veliki dio pronađenih predmeta u dva rimska naselja u Srebrenici, Domaviji i Municipiumu Malvesiatiumu, danas se nalaze izloženi u stalnoj arheološkoj postavci u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

Jedan od najinteresantnijih predmeta koji je pronađen u Srebrenici, a izložen u ovom muzeju, svakako je bronzana ruka Sabazijeva kulta.

Pavlović kaže da će entitetski ministar prosvjete i kulture krajem marta posjetiti Srebrenicu gdje će se razgovarati o promociji kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa Srebrenice.

You must be logged in to post a comment Login