Samački život baba Milke

Baka Milka Stojanović živi u selu Loznica, iznad mjesta Sikirić, uz Drinu. Autom se može donekle, ali ne do njene kuće jer je put odnijela voda, kao i svake godine, pa jedan dio puta može da se pređe jedino pješke ili konjem, kako su to nekad radili naši stari.

Izgleda veoma tužno dok prilazimo kući a nigdje ništa se ne čuje, osim poneke ptice koja nam daje znak da ovde ima i živih bića. Međutim, baba Milka nam nasmijana otvara kapiju, polako hoda, pomoću štapa.

DSCN7687

Baka Milka priča nam o svom životu

Do prije dvije godine ona nije imala nekih većih problema. Imala je muža, živjeli su na svome ognjištu, obrađivali zemlje koliko im je bilo potrebno i koliko su mogli, imali su komšije, kao i muževljevu penziju. Djed Milko imao je konja i kola i po potrebi je silazio da nakupuje namirnica, imali su sve što im treba.

Život se baka Milki skroz promijenio kad je iznenada umro njen muž Milko. Od tada, ma koliko bila jaka, baka Milka se bori sa samačkim životom, ali se ne žali. Ostavši bez svoje životne ljubavi, ona je rastrzana između svojih ćerki, kod kojih povremeno boravi, i svoga dugogodišnjeg ognjišta. Ćerke je zovu i ona ode, bude nekoliko dana, pa se vrati. Kaže nam, ne može ona da ostavi ovde grob svog Milke, da ga ne obilazi, a ćerke je bezuspješno ubjeđuju da se preseli kod njih.

“Pa zovu me, odem ja, ali brzo se vratim, šta ću, samo im džaba smetam, a i nije to za mene, ja sam navikla ovdje. Svi oni imaju svoje živote, sad da im ja smetam, a i meni je neugodno“, priča baka Milka.

baba milka 03

Put koji vodi do jedne naseljene kuće u selu

Ništa ovo ne bi bilo nezgodno ni babi ni njenoj djeci da njena kuća nije daleko na brdu, pa do prvih komšija baka ima i tri-četiri kilometra. Imala je ona komšije, još dvije kuće su bile u blizini, ali pošto su svi stariji, otišli su kod svoje djece u ravnije krajeve, a to se sve otprilike poklopilo sa odlaskom njenog muža, tako da je baba Milka ostala potpuno sama.

Ali ona ne osjeća samoću, društvo joj, kaže, prave kokoške, mačka i pas. U napuštenim kućama u selu nema više nikoga, ali ni to babi ne smeta toliko.

baba milka 04

Kuća bake Milke

“Navikla sam ja sama, nisam se baš družila ni kad je bilo puno selo, radila sam, kućila, nisam gledala šta ko radi i ko s kim priča. Gledala sam svoju kuću i svoju djecu“.

Razumije ona, ljudi su otišli iz sela jer u blizini nema ni doktora ni prodavnice, iako je prije selo bilo puno ljudi, ali ona do kraja života ne želi da napusti svoje ognjište, kako kaže, ima vodu, da jede, struju, televiziju, šta će joj više.

baba milka 02

Baba Milka ima 76 godina, ima osam kćeri i sedamnaestoro unučadi i, kako nam kaže, to joj je najveće bogatstvo, drugo joj ne treba.

“Nekad sam ja imala i kravu, pa pravila sir i kajmak, pa prodavala, i jaja sam nosila na pijacu, ali više ne mogu. Imam sad malo bašte, zasadim povrće i to je sve, djeca i unuci mi dolaze, ja idem kod njih, živim kako mogu“, završava baba Milka svoju priču.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login