Salimović: “Pripreme za Investiciono-razvojnu konferenciju teku po planu”

Prva Investiciono-razvojna konferencija “Perspektiva i mogućnosti razvoja opštine Srebrenica” koja se organizuje 11. i 12. novembra ima za cilj razvoj i otvaranja novih radnih mjesta u srebreničkoj opštini.

Pripreme za ovu konferenciju teku po planu, ubrzanim tokom, rekao je Ćazim Salimović, savjetnik načelnika i član organizacije ove konferencije. Pozivnice će biti poslane svim zvaničnicima u regionu koji su već informisani o konferenciji.

Već ranije potvrđen je dolazak premijera Srbije Aleksandar Vučića koji će u Srebrenicu doći sa investitorima, takođe očekuje se dolazak i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Vučić je jedan od najvažnijih učesnika ove konferencije jer se njegovim priusustvom očekujemo odgovor za rentu potpopljenog zemljšite Hidroelektrane ‘Bajina Bašta’ koja se nije plaćala skoro 25 godina. Vučić je rekao da će Srbija sve svoje obaveze izmiriti i ispoštovati i to je jedan od razloga zbog čega sa njim dolaze i investitori koji su spremni investitrati u Srebrenicu”, istakao je Salimović. On je dodao da se ne očekuje da će Srbija sva dugovanja isplatit u novcu ali vjeruje da će Srbija kroz investicije u Srebrenici svoje obaveze dijelom isplatiti.

U Sarajevu će 4. i 5. novembra biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i Bosne i Hercegovine i jedna od tački dnevnog reda će biti naknada rente za potopljeno zemljište u opštinama Srebrenica, Višegrad, Rogatica i Zvornik koje od 1992. godine ne vrše naplatu navedene rente od HE “Bajina Bašta”.

“Drugi, za nas važan učesnik, je Milorad Dodik sa kojim želimo otvoreno razgovarati o problemu Banje ‘Guber’. Nisam pobornik toga da se sudski procesi odvedu u nedogled nego da se sjedne i razgovara i pronađe zajedničko rješenje i nastavi započeti posao na Guberu”, rekao je Salimović i dodao da će tema sa predsjednikom Dodikom biti i ostali srebrenički resursi, posebno rudnici.

Na Investiciono-razvojnoj konferenciji “Perspektiva i mogućnosti razvoja opštine Srebrenica” predstaviće se i uspješne firme koje egzisitiraju u Srebrenici i ovo će biti mogućnost da predstave svoja dalja ulaganja u ovu opštinu.

Investiciono-razvojna konferencija Srebrenicu neće koštati ni jednu marku

Prva Investiciono-razvojna konferencija u Srebrenici neće koštati ništa po budžet opštine već će biti finansirana od strane UNDP, OSCE, nekih od ambasada i firmi.

“Svjesni smo da je budžet Opštine Srebrenica mali, odlućili smo se da pomoć potražimo sa strane”, istako je Salimović.

Kako ističe Salimović, troškovi konferencije biće nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka od čega će 100.000 KM biti rekonstrukcija Kulturnog centra Srebrenica koji nakon konferencije ostaje u upotrebi lokalnoj zajednici.

You must be logged in to post a comment Login