Rudari Rudnika boksita “Srebrenica” sutra stupaju u generalni šrtajk

Rudari Rudnika boksita “Srebrenica” i prošle godine su obustavljali proizvodnju, a najavili  su da će od sutra stupiti u generalni štrajk.

“Imali smo zahtjeve da nam se isplate bar dvije zaostale plate, ali nismo mogli dobiti obećanje, pa od sutra u sedam sati stupamo u generalni štrajk. Obustavićemo sve radove na našim kopovima“, izjavio je za eSrebrenica.ba Rade Grujičić, predstavnik sindikata.

Ove godine srebrenički rudari nisu primili pet plata. Đorđe Vujadinović napominje da im Rudnik duguje plate za prvih pet mjeseci, a u puna tri mjeseca nisu primili zaradu.

Mladen Radić vršilac dužnosti direktora Rudnika boksita “Srebrenica” ističe da je situacija u Rudniku veoma teška, ali da su za pet mjeseci, koliko je on vršilac dužnosti direktora, rudarima isplaćene četiri plate.

„Imamo starih dugovanja koja opterećuju poslovanje Rudnika, ali najava štrajka samo će pogoršati našu finansijsku situaciju. Ukoliko rudari stvarno obustave proizvodnju isplata narednih plata neće moći uopšte biti“, rekao je Radić.

Rudari će obustaviti štrajk tek po isplati najmanje dvije zarađene plate. Za ponedjeljak je najavljen novi sastanak sindikalaca i rudara i donijeće se odluka o narednim potezima uposlenika ovog Rudnika.

You must be logged in to post a comment Login