RS će ostati bez 100 hiljada radnika

Republika Srpska će u narednih pet godina ostati bez 100.000 radno sposobnih građana.

Za toliko će, prema prognozama poslodavaca, biti smanjena nezaposlenost i to najviše zbog starenja i migracija radne snage, dok se zaposlenost neće značajno povećavati.

Prema prognozama, 35.000 nezaposlenih će u narednih pet godina biti brisano sa biroa zbog starenja, dok će ih isto toliko da napusti zemlju ili da se zaposli, ali u manjem broju.

Oko 30.000 nezaposlenih neformalno radi u poljoprivredi i ne ubrajaju se u ponudu radne snage. Nastave li se ovi trendovi, poslodavci upozoravaju da će realna ponuda radne snage za pet godine iznositi tek između 25.000 do 30.000 radnika.

Saša Trivić, potpredsednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da prognoze pokazuju da ćemo rešiti problem nezaposlenosti, ali se postavlja logično pitanje od čega ćemo živeti i ko će da proizvodi novu vrednost.

Demograf Stevo Pašalić upozorava da će zbog toga za deset godina RS morati da uvozi radnu snagu ili da produžava radni vek sa 65 godina na više.

Smanjenju radno sposobnih kumuje i negativan prirodni priraštaj. Za nepune dve godine u RS je 10.761 osoba više umrlo nego što je rođeno.

“U ponudi radne snage sve je manje radnika do 30 godina. Stopa rađanja je sve manja, a stopa umiranja sve veća, što  dovodi do gubitka radne snage koja je najbitnija za razvoj svake zemlje. Osim toga, radno aktivno stanovništvo masovno odlazi iz zemlje, a ne obnavlja se prostom reprodukcijom”, navodi Pašalić.

U Uniji udruženja poslodavaca ocenjuju da je više od 76 odsto nezaposlenih na evidenciji nezaposlenih duže od godinu dana, što znači da zbog dugoročne nezaposlenosti gube ključne kompetencije.

“Blizu 16.000 nezaposlenih ima između 55 i 65 godina, a od njih je 87 odsto duže od jedne godine na Birou i nisu atraktivni za zapošljavanje. Sa visokom stručnom spremom je na evidenciji blizu 14.000 nezaposlenih ili deset odsto od ukupnog broja nezaposlenih koji su vrlo verovatno dugoročno nezainteresovani za poslove ispod nivoa njihovih kvalifikacija”, ističu u Uniji.

Dodaju da s obzirom na dugogodišnji i drastičan rast broja radnika sa VSS na birou, sigurno je da značajan broj ovih radnika koje školujemo neće ni trebati tržištu rada.

U Uniji udruženja poslodavaca RS napominju da promene u radnim procesima odnosno automatizacija i digitalizacija za posledicu će imati smanjenje potrebe za angažovanjem postojećih ili novih radnika.

Izvor: Blic.rs

You must be logged in to post a comment Login