Romi iz Evrope posjetili Srebrenicu

Proteklih dana u Srebrenici boravilo je 40 Roma i ljudi koji se bave ljudskim pravima i pravima Roma iz 20 zemalja Evrope.

Romska organizacija iz Rima “Roma Onlus” u saradnji sa Udruženjem “Romska suza” iz Srebrenice organizovali su dvodnevni program u Srebrenici na kojem su učesnike upoznali sa Srebrenicom, posjetili su Memorijalni centar Potočari gdje su odali počast stradalim Bošnjacima 11. jula 1995. godine. Ovo je drugo putovanje koje organizuju navedene organizacije a cilj je, kako kažu, da se posjete sva mjesta u Evropi na kojima su stradali Romi, gdje su počinjeni masovni zločini genocida nad Romima ali i drugim narodima.

Srebrenica je prije rata bilo mjesto gdje su zajedno živjeli Bošnjaci, Srbi i Hrvati ali i drugi, posebno Romi kojih je u Srebrenici bio veliki broj.

posjeta roma srebrenici

“Cilj ovog projekta je da obiđemo mjesta stradanja, pokolja i genocida Roma u Evropi,” rekla je Jasmina Hakić potpredsjednica Udruženja “Romska suza” u Srebrenici.

“Romska suza” iz Srebrenice od 2007. godine je aktivno Udruženje koje djeluje na lokalnom i državnom nivou a sve u cilju ostvarivanja prava Roma u našoj zemlji.

Naredno mjesto posjete je Poljska, najveći nacistički koncentracioni logor za masovno uništenje stanovništva Aušvic gdje će učestvovati Romi iz Evrope i BiH. Planirano je da se posjeti šest lokacija na kojima je izvršen genocid nad Romima i drugim narodima.

Završni događaj ovog projekta je konferencija u Strazburu koja će se održati 2015. godine.

You must be logged in to post a comment Login