Rode dobile novo gnijezdo: Bratunčani ujedinjeni za Rodiće

U dvorištu bratuačkog Doma zdrvalja danas je postavljeno novo gnijezdo za rode koje se već deset godina tu vračaju, podižu mlade i odlaze u toplije krajeve.

Staro gnijzedo je oštećeno prilikom radova na objektu Doma zdravlja, a po odlasku roda je propalo, zbog čega se reagovalo brzo.

Inicijator ove akcije bio je ljubitelj prirode, ribočuvar Boban Filipović, koji je dobio podršku lokalnih preduzeća koja su besplatno pomogla akciju.

„Metalnu konstrukciju gnijezda napravilo je preduzeće ‘Empro’ Bratunac, nakon čega je Fabrika za pocinčavanje u Potočarima izvršila poncičavanje, a Elektrodistribucija Bratunac postavila betonski stub na kojem je instalirana konstrukcija i vraćen materijal od starog gnijezda koje će spremno dočekati naše Rodiće na proljeće naredne godine. Doprinos akciji dao je i Dom zdravlja Bratunac koji je dozvolio postavljanje konstrukcije na staro mjesto“, kaže zadovoljno Boban.

On se zahvalio svima koji su uzeli učešće u ovoj akciji i pozvao ljude da vode računa o prirodi i staništu životinja jer tako brinemo za naredne naraštaje.

On popularne Rodiće prati već deset godina na istom mjestu, ali i druge rode i ptice.

„Juče sam fotografisao jednu rodu na Drini. Izgledala je zdravo, ali je čudno što je još tu. O tome sam informisao nadležnu organizaciji u Srbiji i od njih dobio potvrdu da sve češće rode ostaju u ovim krajevima zbog toplije klime“, priča Boban.

Filpović se nada da će i na proljeće rode ponovo doći na staro mjesto, ali u novo gnijezdo i mamiti poglede Bratunčana.

Galeriju fotografija pogledajte na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login