Roda Snježana uselila se u dom Rodića

Bratunačka miljenica, roda koja je dobila ime Snježana jer je odlučila da prezimi u našim krajevima, uselila se u novo gnijezdo kod Doma zdravlja Bratunac, dom porodice roda, Rodića.

Staro gnijezdo je oštećeno prilikom radova na objektu Doma zdravlja, a novo je izgrađeno zahvaljujuću inicijativi Bobana Filipovića, ljubitelj prirode, ribočuvar i zaštitnik roda.

Filipović kaže da je roda Snježana, na iznenađeje svih, uselila se u novo gnijezdo koje je pripadalo rodama koje se svake godine vraćaju u ove krajeve gdje podižu mlade.

„Iz obližnjeg kafića pozvao me gazda i rekao da se roda useila u novo gnijezdo. Prvo sam pomislio da se radi o Rodićima koji se svake godine vraćaju, ali obilazeći lokacije gdje je boravila Snježana vidio sam da nje nema zbog čega sam bio sigurna da se baš ona uselila u gnijezdo i da ona vjerovatno ima veze sa porodicom Rodića“, priča nam Boban.

Udomaćila se u novom domu

On kaže da očekuje povratak roda svakog dana i da će biti veoma zanimljivo kada stignu i ostali Rodići, te da je Bratunac mjesto u koje se rode rado vraćaju.

„Nastojaćemo da sa našim prijateljima i ljubitejima roda, životinja i prirode sagradimo nova gnijezda sa metalnim konstrukcijama i time dočekamo rode, a Bratunac bude prepoznatljiv i po rodama i gnijezdima za njih“, kaže Boban.

Filipovć je tokom hladnih zimskih dana redovno obilazio rodu Snježanu, donosio joj hranu i brinuo se oko nje, a to čini i danas. Posebno se raduje vraćanju roda u ovo mjesto.

Roda Snježana zimi sa Bobanom

„Svake godine pratim rode koje se vaćaju u Bratunac, tu izlegu mlade, obuče ih za novi život i ponovo odlete u toplije krajeve. Posebno pratim period kada ptići počinju da se spremaju za učenje da lete, to je veoma zanimljivo jer od njih nekoliko uvijek je jedna koja se odvaži i uzdigne se četiri, pet metara iznad gnijezda dok ostale se izdignu metar ili dva iznad gnijeza“, priča oduševljeno Boban koji svakog dana obilazi prirodu i čeka kada će se Rodići vratiti.

You must be logged in to post a comment Login