Rimsko nalazište u Skelanima biće pokriveno i zaštićeno

Danas su zvanično počeli pripremni radovi za postavljanje krovnih nosača i konstrukcije za pokrivanje arheološkog nalazišta iz rimskog doba, otkrivenog 2008. godine u Skelanima kod Srebrenice, čime će se ono trajno zaštititi od propadanja usljed atmosferskih uticaja.

Direktor Muzeja „Rimski municipium“ Skelani, Bojan Pejić, rekao je danas novinarima da su radovi pokrenuti u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbije i BiH, a u okviru projekta „Tragom rimskih imperatora“ koji osim radova u Skelanima obuhvata i radove na rimskom arheološkom nalazištu u Sremskoj Mitrovici.

On je istakao da je vrijednost projekta oko 250.000 KM od kojih je 85.000 evra obezbijeđeno iz fondova Evropske unije, a 90.000 maraka izdvojila je Vlada Republike Srpske.

Pejić kaže da su u realizaciju ovog projekta uključeni Arheološki muzej „Rimski municipium“, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, Turistička organizacija Srbije i Udruženje građana „Centar za održivi razvoj i demokratiju“ Beograd.

„Počelo je izvođenje zemljanih radova za betoniranje stopa za krovne nosače na koje će biti postavljena odgovarajuća krovna zaštita iznad arheološkog nalazišta u cilju njegove trajne zaštite, ali i jačanja turističke infrastrukture i ponude u okviru prekogranične saradnje Srbije i BiH, odnosno Republike Srpske“, objasnio je Pejić.

Prema njegovim riječima, radovi treba da budu završeni za mjesec dana i da do kraja godine bude objedinjena prekogranična turistička ponuda u ovoj regiji.

Boris Radić iz Republičkog zavoda za istorijsko i kulturno nasljeđe Republike Srpske podsjetio je da je na inicijativu tadašnjeg direktora Narodne biblioteke Srebrenica Nade Jovanović pokrenuto arheološko istraživanje u Skelanima i da je arheolog Mirko Babić iz Bijeljine otkrio ostatke rimske arhitekture „vila urbana“ koja je, kako se kasnije ustanovilo, bila sjedište municipiuma.

„To je rimska građevina sa kraja trećeg i početka četvrtog vijeka. Radilo se o reprezentativnom objektu sa podnim grijanjem, podnim mozaicima od kojih je 140 metara kvadratnih sačuvano i konzervirano na ovom lokalitetu, sa freskama na unutrašnjim zidovima“, pojašnjava Radić.

On ističe da se radi o jedinstvenom koloritu mozaičkih površina na ovom lokalitetu, koji su jedini vidljivi za građane u BiH.
Prema Radićevim riječima, arheolog Ivana Grujić iz Trebinja, utvrdila je 2015. godine da su ostaci otkrivene vile u Skelanima na starijem arheološkom lokalitetu iz prvog i drugog vijeka i da se na osnovu toga može pratiti razvoj rimske gradnje.

Radić je naglasio da je osnovni cilj ovog projekta da se ovo nalazište natkrije i trajno zaštiti da bi moglo služiti i naučnicima i turistima.

You must be logged in to post a comment Login