Rijeka je naše ogledalo

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: I

Broj: 5

Jun 1979. godine

Rijeka je naše ogledalo

Jedan razred Gimnazije 21.04.1979. godine čistio je korito rijeke koja protiče našim gradom. Želeći da tako „pomogne“ ljudima da bez razmišljanja uzmu alat u ruke.

Nije bilo lako čistit sve ono što su građani bacili u rijeku, ali niko nije osjećao umor, jer su svi uvidjeli koliko je to potrebno, koliko je lijepo biti jedan od onih koji uljepšavaju grad u kome živimo.

A zar toliko građana da dozvoli da to radi samo jedan razred Gimnazije?

I ne samo to…

Mnogi su vikali na nas govoreći da to treba da učini Komunalnno preduzeće. Da. I mi to znamo, ali ne bih željela mnogo govoriti o radu tog Preduzeća. Mislim da je dovoljno što i oni svo smeće bacaju u rijeku ispred naših kuća.

A tog aprilskog dana nijedan građanin nije nam pomogao. Govorili su nam da se to plaća? Mnogi su stajali na obali Križevice i posmatrali, pitajući se: „Šta je ovim dole, šta to rade)“…

Neki su se smješkali ne shvatajući da se smiju i sebi. Na nekim mjestima su nas djeca gađala kamenčićima … Ljudi, ovaj grad je naš. Mi trebamo da ga uljepšavamo i time pomognemo da nam svima bude bolje i zdravije živjeti.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login