Ribari poribljavali rijeku Drinu i njene pritoke

Ljubitelji prirode, ribari i članovi Sportskog ribolovnog društva “Drina” iz Bratunca obavili su poribljavanje rijeke Drine i njenih pritoka.

U vodu je pušteno 12.000 mlađi potočne pastrmke koja je nabavljena zahvaljujući sponzorima i vlastitim sredstvima, a 2.000 je poklon Udruženja sportskih ribolovaca Banja Luke.

Ribočuvar Boban Filopović ističe da se poribljavane obavlja svake godine, a da je pored rijeke Drine obavljeno poribljavanje i njenih pritoka: Grabovačke, Lozničke, Kravičke, Saške i Slapašničke rijeke.

“Poribljavanje se vrši svake godine i veliku pomoć imamo od sponzora kao i od Hidroelektrane ‘Bajina Bašta’ koja pomaže nabavku mlađi”, ističe Filipović.

On dodaje da je ove godine obavljeno poribljavanje mlađi potočne pastrmke, ali da je problem nabavka mlađi ciprinidnih vrsta.

“Veliki problem predstavlja nemogućnost nabavke mlađi ciprinidnih vrsta kao što je klen, mrena, plotice jer se u BiH niko ne bavi proizvodnjom ove mlađi, a uvoz iz drugih država predstavlja veliki problem zbog niza dozvola koje se moraju obezbijediti”, rekao je Filipović.

You must be logged in to post a comment Login