Rezervat “Drina” otvara brojne mogućnosti

Uspostavljanje prekograničnog Rezervata biosfere “Drina” značajno je za Republiku Srpsku i BiH jer do sada nijedno prirodno dobro iz BiH nije uvršteno na listu svjetske prirodne baštine UNESKO-a, rekla je viši stručni saradnik za zaštitu prirode u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Željka Stojčić.

Podsjetila je da Srpska već ima dva zaštićena područja na tentativnoj ili privremenoj listi potencijalnih dobara, pogodnih za upis na Listu UNESKO-a, prašumu Perućicu u Nacionalnom parku “Sutjeska” i prašumu Janj.

“Ovo je prvi put da dajemo inicijativu za uspostavljanje prekograničnog zaštićenog područja, čime se otvaraju brojne mogućnosti za Srpsku i BiH”, rekla je Stojčićeva juče u Banjaluci prije prvog sastanka o nominaciji i uspostavljanju prekograničnog Rezervata biosfere “Drina” u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije.

Prema njenim riječima, Nacionalni park “Drina” odlikuje se izuzetnim prirodnim vrijednostima i pruža brojne mogućnosti za razvoj turizma, nauke, ponude kulturnih i prirodnih vrijednosti.

Pomoćnica ministra zaštite životne sredine Srbije Jasmina Jović pojasnila je da bi u sastav Rezervata biosfere “Drina”, kao prekograničnog zaštićenog područja, trebalo da uđu već zaštićena područja u Srbiji, i to Nacionalni park “Tara” i Parkovi prirode “Mokra Gora” i “Zaovine”, a na području RS Nacionalni park “Drina”.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login