Retrospektiva Srebrenice – vraćamo se u 1979. godinu

U saradnji sa Narodnom bibliotekom Srebrenica, donosimo Vam najzanimljivije članke iz Srebrenice, stare 35 godina. Materijal pripada Zavičajnoj zbirci Narodne biblioteke Srebrenica.

Vraćamo se u 1979. godinu i lokalnu štampu, “Delegatski list” (kasnije „Srebreničke novine“)  gdje se susrećemo se opštinom Srebrenica u tom periodu, problemima, uspjesima, naporima, komunizmom, jednom jedinstvu koji je gradio našu opštinu i obećavao veliku budućnost za sve.

Na izgled, svako bi rekao da su tadašnje novine bile tipične informativne „List za delegacije i delegate opštine Srebrenica“ , kako je stajalo u prvim izdanjima, tako su izgledale ali sve do petog broja kada je ime novina promjenjeno u „Srebreničke novine“. Tada dolazi i do promjene u uređivanju gdje se daje više prostora mladima, sportu i kulturi.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Pomozite i Vi da se sakupi što više materijala i dopuni Zavičajnu zbirku naše biblioteke.

„Moja je želja da se ova sredstva upotrijebe za unaprjeđenje narodnih biblioteka na području Bosne i Hercegovine“, rekao je Ivo Andrić primajući Nobelovu nagradu za književnost.

You must be logged in to post a comment Login