Religijsko bogatstvo: Bijela džamija u Srebrenici

Bijela džamija u Srebrenici, poznatija još kao Hadži Skender-begova džamija, sagrađena je 1394. godine i to kao katolička crkva Svetog Nikole koju su izgradili dubrovački trgovci i posvetili je ovom zaštitniku putnika.

Padom Srebrenice pod Osmanlije, prvo 1439, a zatim 1462. godine, i povlačenjem katoličkog stanovništva sa prostora Srebrenice, crkva je preuređena u džamiju.

Na prvobitnu građevinu osmanlijski graditelji izgradili su okvir ulaza u Bijelu džamiju, munaru i mihrab koji je okrenut prema Kabi kojoj se vjernici okreću u obavljanju molitve. Prema određenim naznakama, osmanlijski graditelji odlučili su se za skraćenje dvorane tadašnje crkve Sv. Nikole, tako da su prvobitni objekat značajno umanjili.

bijela džamija u srebrenici 02

U jednom dubrovačkom spisu nalazi se i ovaj tekst o građevini Bijele džamije:

“U njoj su se nekada vidjeli dijelovi lađe jedne crkve kojoj je odsječeno svetište i preinačeno zapadno pročelje. Dvorana, kako je bila sačuvana, pravouglog je oblika sa po dva pilastra na dužnim stranama koji prerastaju u oštro zasvedena pojačanja svoda. Sam svod je također gotički oštro zasveden. Okvir ulaza izgrađen je u tursko doba. Parterni dio munare čini se kao da je stara gradnja, iako ne ostavlja utisak da je to građevina istovremena sa crkvom. Mihrab se nalazio u istočnoj polovini jugoistočnog zida koji je naknadno izgrađen, i čija debljina iznosi gotovo polovinu debljine starih zidova. Svakako bismo na spojnim mjestima začelnog zida i bočnih zidova mogli očekivati još jedan par pilastara, koji su, vjerojatno prilikom pregradnje, porušeni.”

BIJELA DŽAMIJA

Srebrenička Bijela džamija pretrpila je i određene građevinske poduhvate 1935. godine, kada je proširena za još jednu dvoranu. Njen vanjski izgled tada se znatno promijenio, a munara se našla na sredini objekta.

Bijela džamija u Srebrenici srušena je 1996. godine, a obnovljena je 2002. godine.

bijela džamija u srebrenici 03

U dvorištu džamije nalazi se i staro mezarje-šehitluk na kojem su vijekovima sahranjivani Srebreničani islamske vjeroispovijesti.

You must be logged in to post a comment Login