Rekonstrukcija – Najsavremenije pocinčavanje u zemlji

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: 3

Broj: 22

Mart 1980. godine

Rekonstrukcija – Najsavremenije pocinčavanje u zemlji

Jedan od veoma važnih objekata za našu komunu, za poboljšanje procenta zaposlenosti a samim tim i ukupne razvijenosti predstavlja i objekat koji se proširuje, modernizuje i rekonstruiše u Fabrici za pocinčavanje „Potočari“. Šta ustvari predstavlja to proširenje, rekonstukcija i modernizacija, zapitali smo direktora OOUR-a Ranka Petrovića.

„Radi se o važnom zahtjevu. Sadašnja proizvodnja cinčenja razne metalne konstrukcije iznosi 4000 tona, gabariti su veličine 3500 mm x 1000 mm x 1000 mm. Pošto tako mali gabariti ne mogu da zadovolje prešlo se na izradu projekta i dokumentacije na rekonstrukciju postojećih gabarita tako da će njihova veličina iznositi 7000 mm x 1800 mm x 2200 mm. Kod rekonstrukcije ovakve povećaće se proizvodnja na 13000 tona. Pored cinčanja radiće se i mašinska proizvodnja dalekovodskih stubova kao i do sada do 4500 tona.“

Trenutno je u tvornici zaposleno 136 radnika koji su ostvarili prihod u vrijednosti oko 7 milijardi starih dinara, a u novim kapacitetima biće zaposleno oko 200 radnika koji će ostvarivati prihod u vrijednosti od 13,5 do 15 milijardi starih dinara.

Ulaganje u proširenje, rekonstrukciju i modernizaciju iznosi oko 12,5 milijardi za osnovna sredstva i jednu milijardnu za trajna obrtna sredstva. Očekuje se da će radovi biti završeni u prvom kvartalu iduće godine.

„Moram istaći ovom prilikom da OOUR „Potočari“ nikad ne bi mogao sam krenuti u ovako značajan poduhvat da nije bilo svesrdne pomoći drugih. Prvo moramo istaći da nam je u ovom poslu pomogla ta okolnost što se nalazimo u sastavu SOUR-a „Energoinvest“ a posebno smo zahvalni pomoći koju smo dobili od naše PO „Dalekovodi“ koji su na izdvojili 2,4 milijarde starih dinara. Bilo bi nepravdeno ne pomenuti i „Rudnik“ iz Doboja. Inžinjering za dalekovode TDS Alipašin most kao i Dalekovodi i izgradnja iz Blažuja. Njihovi samoupravni organi jednoglasno su odlučili da se pruži tako potrebna pomoć i da se sredstva upute na naš žiro račun. Ova rekonstrukcija i modernizacija postojeće fabrike će biti takve prirode da ćemo imati najsavremeniju i najopremljeniju pocinčaonu u zemlji. Za takvu fabriku potrebni su nam i kadrovi koji će se odmah uključiti u proizvodnju. U tom smislu počeli smo sa obukom kadrova u saradnji sa Narodnim univerzitetom, a u drugoj polovini godine će i druga grupa da se obuči za rad u ovim novim uslovima proizvodnje“, rekao nam je na kraju našeg razgovora Ranko Petrović.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Sadiku Salimoviću na ustupljenom materijalu iz privatne kolekcije. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Narodnoj biblioteci Srebrenica jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login