Regulišite vaše zdravstveno osigranje, pozivaju iz FZO RS

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ponovo poziva građane koji još nisu prijavljeni na zdravstveno osiguranje da regulišu svoj status u nadležnim poslovnicama Fonda, jer je Vlada Republike Srpske ukinula vanrednu situaciju, pa samim tim Fond više neće finansirati zdravstvene usluge za neosigurane građane.

Naime, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je već tri godine, tačnije, od kada traje pandemija virusa korona finansirao zdravstvene usluge i za neosigurane građane u javnim zdravstvenim ustanovama i po tome smo jedinstveni u regionu, budući da nijedno zemlja ovo nije uradila. Trošak Fonda od početka pandemija za neosigurane građane iznosi više od 150 miliona KM.

Budući da je Svjetska zdravstvena organizacija nedavno proglasila kraj pandemija, a Vlada Srpske shodno tome ukinula vanrednu situaciju, važno je da građani koji nisu zdravstveno osigurani regulišu svoj status, kako bi i dalje mogli da nesmetano koriste zdravstvenu zaštitu.

Ovaj poziv se posebno odnosi na one građane koji su ranije na osiguranje bili prijavljeni po osnovu nezaposlenosti.

Podsjećamo, od 2020. godine nezaposlenost više nije osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje, pa su građanima koji trenutno nemaju zaposlenje date druge mogućnosti prijave na osiguranje. Međutim, pretpostavka je da upravo zbog vanredne situacije i pandemije virusa korona mnogi građani se nisu još ni prijavili na zdravstveno osiguranje, jer je Fond donio odluku da dok traje vanredna situacija svi građani, i neosigurani, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Više informacija čitajte na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login