Na prostorima bivše Jugoslavije ne postoji domaćinska kuća koja će dočekati zimu bez pripremljenog ajvara.
Svaka domaćica ima svoj način pripreme ovog mnogima najomiljenijeg namaza od povrća za zimnicu, a naša čitateljka i saradnica Nikolina iz Bosne i Hercegovine podelila je starinski recept koji se tradicionalno priprema u njenoj porodici, piše Telegraf, prenosi Agro Savjet.
Prednost ovakve pripreme ajvara je dvostruka – osim toga što ćete uštedeti vrijeme, vaša porodica će uživati u fantastičnom namazu bez trunke konzervansa.
Sastojci za ajvar: 10 kg crvenih paprika, 1,5 kg patlidžana, 1 kg paradajza, 3 glavice bijelog luka, 3 supene kašike soli (kasnije dodati još ukoliko je potrebno), 1 l ulja za ajvar + 1 dcl ulja kojim ćete preliti ajvar u tegli, 2 do 3 feferone, senf (količina po želji).
Sastojci za tečnost u kojoj se bari povrće: 3,5 l vode, 90 gr soli, 1 dcl ulja, 1 dcl esencije.
Priprema:
Paprike očistite i presijecite na pola. Paradajz prepolovite i zapecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni.
U šerpu sipajte vodu, so, ulje i esenciju, promiješajte i sačekajte da proključa. Dodajte paprike i barite ih 15 minuta, a zatim ih izvadite iz šerpe i procijedite. Postupak ponovite sa patlidžanima, s tim da je za patlidžane potrebno 10 minuta da se obare.
Obareno povrće ostavite u šupljikavoj vreći preko noći kako bi se dobro ocijedilo. Ovaj korak nemojte preskakati, jer je ključan u brzom kuvanju ajvara.
Poslije 24 sata paprike, patlidžan i paradajz sameljite i sipajte u šerpu. Sameljite bijeli luk i ostavite sa strane, jer ćete ga dodati kada ajvar bude već skoro gotov.
Počnite sa kuvanjem ajvara; od momenta kada počnu da se stvaraju prvi balončići konstantno miješajte i kuvajte još pola sata, a zatim uz postepeno miješanje dodajte litar ulja. Kada dodate ulje, ajvar pržite još pola sata, a pred kraj dodajte sitno sjeckane feferone, bijeli luk, senf i so ukoliko volite da ajvar bude slaniji.
Topao ajvar sipajte u tople tegle, zapecite u rerni na 100 stepeni 2h (dok se ne uhvati korica na vrhu) i ostavite ajvar u rerni da odstoji preko noći.
Sutradan ajvar prelijte ključalim uljem i poklopite tegle. Zimnica je spremna, a trajaće i do dvije godine, piše Telegraf, prenosi Agro Savjet.
You must be logged in to post a comment Login