Razlozi zbog kojih biste odmah trebali prestati pušiti u kući

Duvanski dim zadržava se u kući i duže od šest mjeseci od posljednje zapaljene cigarete u njoj, pokazala je nova studija.

Čak i kad prestanete da pušite, karcinogeni iz duvana zadržavaju se u meblu, na zidovima i tepisima i to dugo poslije.

Takođe, svi ukućani, bilo da su pušači ili ne, u svom organizmu imaju povišen nivo opasnih hemikalija, dugo nakon što je u njihovom domu posljednji put upaljena cigareta.

Istraživači Univerziteta u San Diegu smatraju da ova otkrića mogu biti upozorenje pušačima da je njihova navika štetna i za njihove bližnje.

Profesor George Matt, vođa studije i profesor psihologije na Univerzitetu, sa kolegama je ispitao 90 pušača koji su tokom studije obećali da će ostaviti cigarete.

Tokom šestomjesečnog perioda, istraživači su povremeno obilazili domove pušača i uzimali uzorke sa zidova i vrata kuće, uzorke prašine s podova, kao i uzorke urina i bris kože ukućana.

Analizirajući materijal, tražili su prisustvo bilo kakvih hemikalija koje se povezuju s duvanom, kao što su nikotin, kotinin i moćni karcinogen pluća NNK.

Samo osam odsto od 90 ispitanika uspjelo je uspješno da ostavi cigarete, ali u njihovim domovima je nivo hemikalija koje se povezuju s duvanom, ostao viši u odnosu na kuće nepušača i to tokom cijele studije.

Istraživače su najviše zabrinuli uzorci prašine s poda: nivo nikotina i NNK praktično je bio nepromijenjen tokom svih šest mjeseci, iako su vlasnici ostavili cigarete.

“Koliko brzo se pušač zapravo oslobađa dima”, pita se Matt.

“Možda možete da ostavite cigarete i postanete nepušač, ali u vašem domu ostaje naslijeđe duvanskog dima”.

On čak spekuliše da su čestice koje ostaju iza duvanskog dima jedan od razloga zbog kojih je tako teško ostaviti pušenje. Samog mirisa se teško osloboditi, što znači da bivši pušač konstantno biva podsjećan na svoju ružnu naviku.

To je tema koju bi trebalo da ispitaju buduće studije, ali Matt poziva pušače da učine sve što je u njihovoj moći i što prije ostave cigarete.

“Ostavljanje pušenja je nešto najvažnije što možete da učinite za svoje zdravlje”, rekao je on.

“Dok radite na tome da ostavite duvan, prvo prestanite da pušite u kući. Vaši prijatelji nepušači će vam biti zahvalni, a spriječićete i nagomilavanje opasnih čestica u vašem domu”.

Izvor: B92.net

You must be logged in to post a comment Login