Različitio gledamo na realnost – Pekara je san malobrojnim Srebreničanima

Iako smo kao sredina primamljivi, kvalitetne škole, vrtići, veliki potencijali, ipak je sve manje stanovništva i to je evidentno iz mjesec u mjesec jer ljudi odlaze, a teško opstaju male uslužne radnje koje se godinama zatvaraju, čemu kumuje loša politika gotovo tri decenije.

Nekad je bilo zanatlija, različitih prodavnica, uslužnih radnji, danas Srebreničani sanjaju pekaru i da u njoj kupe svježe pecivo ili hljeb.

Prije više od dvije godine postavljena je table peKARA u centru grada koja i danas stoji. Više srebreničkih odbornika najavljivao je pekaru kao “nešto neviđeno” koja će raditi 24 sata gdje se uvijek mogu kupiti svježa peciva, do čega ipak nije došlo.

Još 2019. najavljeno je otvaranje pekare jer je jedan investitor iskazao interesovanje da pokrene modernu pekaru, uz podršku Opštine Srebrenica koja bi pod povoljnim uslovima dala u zakup prostor, ali od toga ništa.

Srebrenica od 2014. godine nema pekaru, a pored toga nedostaje i mesara, piljara, druge zanatske radnje i prodavnice odjeće i obuće.

Ostaje nada da će u nekom skorijem periodu doći do pokretanja pekare jer je prošle godine formiran smjer za pekara u srebreničkom Srednjoškolskom centru.

Godina je negativan broj otvorenih i zatvoreni malih biznisa, zanatskih i drugih radnji na teritoriji ove opštine.

U 2022. godini osnovano 22 radnje, a odjavljeno 32 radnje.

Više od 20 godina unazad u Srebrenici je sve manje stanovnika zbog čega mali biznisi ne mogu da opstanu, a poznato je da ovo mjesto pored pekare, nema ni mesaru, prodavnicu sportske opreme kao i mnoge uslužne i zanatske djelatnosti, kao ni stomatologa.

You must be logged in to post a comment Login