Raspisan tender za besplatne prenatalne testove za trudnice i u Bolnici Zvornik

Besplatni prenatalni testovi za sve trudnice u Republici Srpskoj su obećani u septembru prošle godine, a Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS) je tek sada raspisao nabavku 3.023 kompleta neinvazivna prenatalna testa (NIPT) vrijednu gotovo tri miliona maraka.

UKC RS u ovu nabavku ide zajednički sa još osam bolnica u Republici Srpskoj, odnosno sa bolnicom „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, bolnicom „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru, Univerzitetskom bolnicom Foča, Opštom bolnicom Gradiška, bolnicom „Sveti apostol Luka“ u Doboju, kao i sa bolnicama u Trebinju, Nevesinju i Zvorniku.

Podsjetimo, Željka Cvijanović koja je tada bila predsjednik Republike Srpske je početkom septembra prošle godine obećala da će prenatalni testovi biti besplatni za sve trudnice u Republici Srpskoj od 1. juna ove godine, ali, kao što je vidljivo, tek sada se krenulo u njihovu nabavku.

Kada su u pitanju tehničke specifikacije ovih testova u UKC RS su zatražili da se rezultati testova ne smiju čekati duže od deset dana, da karakteristike testa moraju biti potvrđene na osnovu prospektivne studije na najmanje 100.000 uzoraka, kao i da ponuđač testiranja mora obezbjediti sistem za uzimanje i slanje uzoraka koji je uključen u cijenu.

UKC takođe zahtijeva da ponuđač bude registrovan kao veleprometnik medicinskih sredstava kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Moraju dostaviti i dokaz da je test upisan u registar medicinskih sredstava BiH.

Važno je napomenuti da je Narodna skupština Republike Srpske, takođe u septembru prošle godine usvojila Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju kojim je, između ostalog, omogućeno pravo trudnicama kod kojih postoje medicinske indikacije na neinvazivni prenatalni test.

Prema najnovijem Programu Upravnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja RS koji je objavljen u maju, pravo na besplatan test će imati sve trudnice u Republici Srpskoj, izuzev onih kod kojih ovaj test nije izvodljiv, što znači da će prema novom programu pravo na test imati i trudnice mlađe od 35 godina, piše Capital.ba.

You must be logged in to post a comment Login