Ramazanski bajram praznik postača

Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika praznika, odnosno dva bajrama – Ramazanski i Kurban bajram.

Ramazanskim bajramom, koji ove godine pada u petak 15. juna, muslimani slave rodost u ispoštenom mjesecu ramazana u kojem su bili dužni da se svakodnevno uzdržavaju od hrane, pića i polnih odnosa.

Pored uspješnog posta, muslimani na ovaj dan veličaju i vjeru u Boga kojem i na ovaj način ukazuju svoju pokornost.

Ramazanski bajram traje tri dana, a započinje ceremonijom klanjanja bajram namaza, posebne molitve koja se klanja (moli) samo za ova dva praznika. Iako su  muslimani obavezni da pet puta dnevno klanjaju redovne namaze, bajramski namazi, kao i neki drugi, propisani su samo muškarcima, dok žene nisu obavezne da prisustvuju ovoj molitvi.

Prvi Ramazanski bajram klanjan je u drugoj hidžretskoj godini, nakon što je propisan post, a bajram namazi su propisani Hadisom poslanika Muhameda s.a.v.s u Medini, gradu u Saudijskoj Arabiji.

Kako bi ovaj dan učinili što svečanijim i kako bi pokazali njegovu svetost, muslimanima se preporučuje da se prije odlaska na Bajram namaz okupaju, obuku najljepšu odjeću i u putu izgovaraju tekbire (veličaju Boga).

Po nekim predanjima, vjernicima se preporučuje da u džamiju idu jednim putem, a da se kući vrate drugim, a da prije samog odlaska na Ramazanski bajram pojedu neparan broj hurmi.

Na ovaj dan vjernici posjećuju rodbinu, prijatelje i komšije, sjećaju se najmilijih i obilaze mezarja (groblja). Iako je sadaka, ili dobrovoljno davanja siromašnim, preporučena za udjeljivanje na bilo koji dan, ona dobija još više na vrijednosti ako se udjeljuje za bajram jer se tako čini posebna radost onima slabijeg imovinskog stanja.

Nakon završenog bajram namaza, vjernici odlaze kućama gdje pripremaju veliku gozbu koju u našim krajevima najčešće čine tradicionalna jela kao što su baklave, hurmašice, pite, sarme i druga hrana.

Bajram je praznik islama i muslimana, naročito postača koji se vesele jer su proveli ramazan u pokornosti Allahu, nadajući se da to bude samo radi Njega i da za tu pokornost dobiju odgovarajuću nagradu.

You must be logged in to post a comment Login