Radovi tri srebrenička pisca objavljeni u istaknutom časopisu “Trag“

U 72. broju Časopisa za književnost, umjetnost i kulturu “Trag“, jednom od najistaknutih časopisa za književnost, objavljena su radovi tri srebrenička pisca.

Dejan Kolović, Ivo O. Andrić i Marko Milovanović Marun objavila su svoje, do sada neobjavljene radove, u “Tragu” časopisu koji se smatra najznačajnijim za srpsku književnost današnjice.

Časopisa za književnost, umjetnost i kulturu “Trag“ najviše se bavi savremenom poezijom i prozom, književnom kritikom i esejima, prevedenom literaturom, književnom istorijom i teorijom, ali i muzičkim, filmskim i likovnim stvaralaštvom, kao i kulturnim nasljeđem vrbaskog kraja.

„Tri stvaraoca iz jedne donedavno neprepoznatljive književne sredine, kada je u pitanju aktuelni momenat, svoje radove su objavili sa nekim od najznačajnijih književnika današnjice. U rubrici Trag poezije pored Milovanovića su zastupljeni: Danilo Jokanović (Beograd), Nebojša Lapčević (Kruševac), Ivan Lalović (Beograd), Radmilo V. Radovanović (Mrkonjić Grad), Goran Labudović Šarlo (Vrbas), Milan Rakulj (Banja Luka) i Amina Hrnčić (Sarajevo). Svoju prozu su objavili: Aleksandar M. Arsenijević (Beograd), Čedomir Janičić (Sombor), Miroljub Todorović (Beograd) i Miroslav Todorović (Niš), zajedno sa srebreničkim piscima Dejanom Kolovićem i Ivom O. Andrićem“, saopšteno je iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Srebrenice.

Pomenuti Srebreničani su ranije objavljivali svoju poeziju i prozu u novoosnovanom Časopisu za književnost, umjetnost i kulturu „Nova stvarnost“, u izdavaštvu Udruženja književnika Republike Srpske, ali i u Časopisu za društvenu i humanističku misao „Noema“, koji izdaje Filozofski fakultet u Banjaluci.

Ovo potvrđuje ozbiljnost književnog kruga okupljenog oko srebreničkog Časopisa za kulturu, književnost i umjetnost „Srebrni vijenac“, gdje osim Milovanovića, Kolovića i Andrića, uredništvo predvode Dušan Pejić i Jelena Stanojević, takođe potvrđeni i ozbiljnim nagradama ovjenčani književnici i književni teoretičari.

„Ljudi koji u Srebrenici žive, na krilima pisane riječi stvaraju univerzalna djela, na univerzalnom jeziku humanističkog razobličavanja nehumanog društva. Kada bismo bogatstvo poimali kao sve ono neopipljivo, bićem očovječeno, što u svakom momentu nosimo sa sobom, zasigurno bismo došli do zaključka da su male sredine, upravo svojom duhovnošću i kulturom, nezaobilazni dio ostatka prosvjećene civilizacije“, navodi se iz srebreničke „Prosvjete“.

Radove možete pročitati u ovom časopisu na OVOM LINKU.

Foto: UPS Media, eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login