U toku radovi na graničnom prelazu u Bratuncu

Prije nekoliko dana počeli su radovi na novom graničnom prelazu gdje će biti izgrađen buduća zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije na mostu „Bratoljub“ koji će biti prvi ove vrste u našoj zemlji i regionu.

Sredinom marta potpisan je ugovor između Uprave za indirektno oporezivanje BiH i preduzeće Enikon Gradnja iz Bratunca, a rok za zavretak radova je 365 dana, ukupna vrijednost iznosi 13.981.630,68 KM.

Novi granični prelaz će biti buduća zajednička lokacija carinskih i policijskih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, a radi se o međunarodnom graničnom prijelazu na kojem će biti dozvoljen i promet roba koje podliježu inspekcijskom nadzoru.

Novi granični prijelaz biće sagrađen na kompleksu ukupne površine 30.000 m2, imaće tri ulazne i tri izlazne trake, objekte za smještaj carinskih i policijskih službi dvije zemlje, inspekcijskih organa i sve ostale popratne sadržaje. 

Prije samog početka radova UIO je u skladu sa važećim zakonskim propisima izvršila i izbor Instituta za građevinarstvo IG d.o.o. Banja Luka, koji će vršiti nadzor nad izvođenjem radova na izgradnji graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Izgradnja mosta “Bratoljub”, u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona evra, ali zbog nepostojanja prelaza još nije u funkciji. Srbija je, prema dogovoru, završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, RS izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nadstrešnicom površine 2.000 metara kvadratnih treba da izgradi BiH.

Pogledajte kako teku radovi na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login