Radovi na graničnom prelazu teku intezivno i prema planu

Kako je rekao načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović radovi na izgradnji graničnog prelaza između Bratunca i Ljubovije gdje će biti zajednička lokacija carinskih i policijskih organa  BiH i Srbije teku po planu.

“Radi se o međunarodnom graničnom prelazu prvog reda za teretni i putnički saobraćaj  i prevoz ljudi i robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru, a treba da bude izgrađen do proljeća i da već iduće godine bude u funkciji“, pojašnjava Mlađenović.

Mlađenović je istakao da je izgradnju mosta finansirala Republika Srbija, izgradnju pristupnog puta Republika Srpska, a da izgradnju zajedničkog graničnog prelaza i carinskog terminala finansira Uprava za indirektno oporezivanje sredstvima koja su obezbijedile zajedničke institucije BiH.

Vrijednost investicije je oko 14 miliona maraka, a radove izvodi bratunačka firma „Enikon-gradnja“.

On kaže da je u planu izgradnja bescarinske zone u tom području, a posebno će dobiti na značaju sa završetkom započete izgradnje auto-puta Lajkovac-Osečina, probijanja tunela i izgradnje moderne saobraćajnice prema Ljuboviji i mostu „Bratoljub“.

„To će biti bescarinska zona za regiju Birač i Republiku Srpsku, ali i Srbiju. Već smo dobili verbalnu podršku rukovodstava Srpske i Srbije za izgradnju slobodne zone i ostvarili smo kontakte sa gradom Pirotom koji ima najuspješniju bescarinsku zonu u Srbiji i razgovarali smo o uspostavljanju saradnje“ ističe Mlađenović.

Opština Bratunac izgradnjom bescarinske zone očekuje 2 miliona KM priliva u budžet i razvoj ove regije.

Budući novi granični prelaz biće sagrađen na kompleksu ukupne površine 30.000 metara kvadratnih, imaće tri ulazne i tri izlazne trake, objekte za smještaj carinskih i policijskih službi dvije zemlje, inspekcijskih organa i sve ostale popratne sadržaje.

Izgradnja “Bratoljuba” počela je u oktobru 2015. a završena u maju 2017. godine.

Most je dug 227 metara, a njegovu izgradnju koja je koštala 13 miliona evra finansirala je Srbija.

You must be logged in to post a comment Login