Radom se potvrđujemo

„Delegatski list“ – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: I

Broj: 4

April 1979. godina

Radom se potvrđujemo

Naš narod je vječito bio izložen opasnostima svoga podneblja. I kao da je neko proklestvo prosuto po našoj zemlji, patnje i stradanja su nas odvajkada pratila. Nekada su naši očevi sa pjesmom i puškom u ruci išli u boj protiv neprijatelja. Tresla se gora, i drmala se zemlja pod našim nogama naših naroda. A oni su slavno živjeli i slavno umirali kao što su se i slavno rađali. Za dobrobit našu vođene su mnoge bitke i ginuli su ljudi. Danas u zemlji mnogobrojnih žrtava cvjeta i raste naša omladina. Vjerni sinovi produžavaju tradiciju svojih otaca. Sve više savladavamo prirodu. Mladi sa pjesmom odlaze na radne akcije i svojim djelom krase lice svoje zemlje.

Velika je sreća čovjeku vidjeti brigade mladih ljudi na gradilištu. U nedavno organizovanoj akciji u našem gradu, učestvovali su mnogobrojni učenici Srednjoškolskog centra Srebrenica. Svakako su za pohvalu učenici u radnoj akciji, ali ne i oni koji su se tamo našli, ali su malo ili štaviše nisu nimalo radili. Nažalost, bilo je i takvih. Ne znam da li su narednici sebe smatrali višim od ostalih drugova i drugarica, što nasmejanog lica, kao proljećno jutro, i toplo-sjajnih očiju kao sunce što je, sa zadovoljstvom radiše. Ili su se možda stidjeli fizičkog posla. Ako su mislili da su nešto viši od ostalih i da nisu za taj posao, onda je to odraz njihove nezrelosti i neobrazovanosti. A ako su se stidjeli takvog posla, onda je to odraz nelijepog vaspitanja i kućnog odgoja. Čovjek je biće, posebne vrste i razlikuje se od ostalih živih vrsta time što može da radi i stvara.

Kruh naš nasušni, kojim se hranimo, ovozemaljski je proizvod čovjekovog rada. Bez duboko zaoranog sjmena nema ploda. Zato se i bavimo raznim fizičkim vještinama. Samo u zdravom tijelu zdrava duša počiva. Duševni rad bez fizičkog, neodaje kompletnog čovjeka. Otuda na vidim smisao u bježanju od rada. Nije čovjek ono što misli da jeste. Čovjek se cijeni kroz svoje dijelo i potvrđuje svojim radom.

Iduća akcija biće vjerovatno uspješnija, to potvrđuju i učenici III a i IV b razreda Ekonomske škole i učenici II b razreda Gimnazije koji su bili izuzetno vrijedni i sada pjevaju pjesmu – Računajte na nas.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login