Radnicima rudnika boksita “Srebrenica” januarska plata do kraja sedmice

U Opštini Srebrenica održan je sastanak predstavnika rukovodstva Rudnika boksita “Srebrenica” sa predstavnicima sindikata i Sindikalne organizacije Srebrenica-Bratunac. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić, kao i predstavnici lokalne vlasti. Razgovarali su o stanju u ovom preduzeću. Naime, decembarsku platu su radnici primili tek prošle sedmice, a doprinosi za proteklu godinu još nisu izmireni.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da januarska plata bude isplaćena do kraja ove sedmice, a zaostali doprinosi do kraja naredne. Time bi bio riješen najveći problem radnika ovog preduzeća, istakao je Rade Grujičić, predsjednik Sindikata rudnika „Boksit“ Srebrenica.

Mora se nešto riješiti, ako hoće da firma radi i da u budućnosti ima neku perspetkivu. To nam je sada najbitnije, bitnije nego da li će biti isplaćena jedna plata ili dvije,” rekao je danas Grujičić.

Menadžment rudnika „Boksit“ Srebrenica očekuje reprogram od resornog Ministarstva kojim će riješiti uplatu doprinosa radnicima. Direktor ove firme Pajo Petković je istakao da stanje nije tako alarmantno i da naredne sedmice očekuje riješenje problema.

“Nije to neko stanje alarmantno, problem je malo oko tih knjižica, zaista godinu dana kako se desio problem u fabrici glinice „Birač“ knjižice se nisu ovjeravale, stalno smo bili u blokadama,” rekao je Pajo Petković.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske zadovoljan današnjim sastankom. Očekuje da se problemima ovog preduzeća pozabave i više instance.

Mi smo ovim pripremnim sastankom zadovoljni, iz ovog sastanka je vidljivo da će se na višem nivou razgovarati za sedam dana oko konkretizacije današnjih zaključaka,” istako je Tane Peulić.

Načelnik opštine Srebrenica podržava riješavanje problema radnika prije potpisivanja Ugovora o eksploataciji za ovu godinu.

Sada imamo tačniju i precizniju informaciju koja je preduslov za širi sastanak koji planiramo organizovati polovinom iduće sedmice sa predstavnicima resornog ministarstva Vlade Republike Srpske,” kaže načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Radnicima ne preostaje ništa osim da sačekaju ishod sastanka koji će biti održan naredne sedmice sa predstavnicima resornog Ministarstva Vlade Republike Srpske i stečajnim upravnikom Fabrike glinice „Birač“, koja je i većinski vlasnik ovog preduzeća.

Prijatelji Srebrenice

You must be logged in to post a comment Login