Radni dan od 17 sati

Autor: S. Salimović

Porodica Jusufović iz Zelenog Jadra uvijek se bavila poljoprivredom. Po povratku na svoje imanje, Fadil je odlučio da nastavi tradiciju.

„UNDP mi je dao tri krave, a sinu Damiru sedam. Od toga smo krenuli i sada u štalama imamo oko 30 grla. Bavimo se proizvodnjom mlijeka. I ostale komšije su u tom poslu. Redovno predajemo mlijeko, ali nije neka cijena. Ipak, zadovoljni smo“, kazuje Fadil.

Fadil muku muči da prehrani grla na svojoj farmi.

„Prošla godina je bila jedna od najtežih za nas stočare. Bile su kiše i trava je bila lošeg kvaliteta. Imao sam silažu na njivama pored rijeke i kad su bile poplave, ovaj naš potok je nadošao, poplavio silažu i sva je propala. Hrana za stoku je nekvalitetna, ali, šta da se radi. Nekako se snalazimo“.

Iako je suočen sa brojnim problemima, Fadil ne odustaje od svog biznisa.

„Samo se od svog rada može živjeti, mora se rano ustati, namiriti stoka, onda nekoliko puta na dan otići štale i sve tako do 11 sati. Moj radni dan traje oko 17 sati. Ako hoćeš da opstaneš, moraš raditi i ja ne znam kako prežive oni koji ništa ne rade“, kaže Fadil.

Ranije je Fadilova porodica proizvodila sir od kravljeg mlijeka, ali je to veća obaveza. Sada samo predaje sirovo mlijeko. Nastoji prebroditi problem oko zimske ishrane stoke i nada se boljim vremenskim uslovima da ove godine pripremi kvalitetno sijeno i silažu.

You must be logged in to post a comment Login