Radna mjesta za 100 Srebreničana

U Sarajevu je predstavljen projekat “Ekonomsko jačanje Srebrenice”.

Uz posebne fondove Britanske ambasade i turske Ziraat banke, posao će dobiti 100 osoba na području Srebrenice.

Partneri projekta dali su podsticaje za pet start-up kompanija. Njihovi predstavnici, sa svojim poslovnim planovima upoznali su britansku princezu Anne i turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

Ostanak mladih u Srebrenici

Partneri projekta su poručili  da zapošljavanjem žele zadržati mlade na području Srebrenice.

“Britanska ambasada je obezbijedila fond koji se koristi isključivo za potrebe tih start-up firmi i za nova zapošljavanja, eventualno za druge kompanije koje također zapošljavaju. Također, Ziraat banka je pokrenula posebnu kreditnu liniju koja će se odnositi na Srebrenicu”, istakao je Edin Mehić, direktor portala Posao.ba.

Mehić je na kraju naglasio kako očekuju da će se u okviru projekta, koji traje već dva mjeseca, osigurati zaposlenje za više od 100 osoba u Srebrenici.

Turski premijer Ahmet Davutoglu  je u svome obraćanju izjavio da su vrlo važni momenat i ciljevi projekta kojim je zamišljeno pružanje ekonomske podrške Srebrenici, posebno mladoj populaciji u tom gradu.

Biznis centar

“Dvadeset je godina prošlo. Ali posljedice zločina i dalje traju. Sutra ćemo biti zajedno. Danas u ovom projektu sa svim partnerima, turskim i britanskim – poruka nije samo ekonomska. Poruka je – mi smo rame uz rame za budućnost ljudskog dostojanstva”, zaključio je Davutoglu.

U okviru projekta, uz podršku općine Srebrenica već je otvoren biznis centar u Srebrenici koji je na raspolaganju zainteresiranima za pokretanje novih kompanija.

Projekat je predviđen za nezaposlene iz regije Srebrenice, mlađe od 40 godina, a koji su spremni na daljnje usavršavanje i koji imaju ideje za započinjanje novog biznisa.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 

You must be logged in to post a comment Login