Radionice Jačanja sistema socijalane zaštite i inkluzije

U sklopu “Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač-Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije”, program UNICEF implementira zajedno sa UNDP-om i UNHCR-om završena je serija radionica u pet opština regije Birač, stoji u sapštenju ZaSvakoDijete.ba.

Radionice su organizovana u pet opština regije Birač: Zvornik, Milići, Vlasenica, Bratunac i Srebrenica. Ovaj projekat je sa ciljem da doprinese socijalnom, inkluzivnom i integrisanom razvoju regije Birač putem efikasne mobilizacije razvojnih partnerstava i resursa, izrade regionalne razvojne strategije i jačanja svih aktera u zajednici da zajednički preduzmu razvojne akcije i implementira se u pet navedenih opština.

Željka Katanić iz Udruženja “Leptir” kaže kako oni od svog osnivanja 1998. godine pokušavaju uvezati institucije koje se bave dječijom zaštitom i pravima, nešto su i uspijevali, ali mi je ovaj program došao kao kruna nastojanja da se o inkluziji počne govoriti kroz sistemsku saradnju.

“To što smo svi u jednom opštinskom tijelu je dobar pomak, a moje lično očekivanje je da na kraju programa dobijemo dnevni centar za djecu s poteškoćama koji je u ovom gradu potreban. Nešto imamo, ali je to sve bazirano na entuzijazmu pojedinaca i udruženja, ali nadamo se da će kroz ovo djeca Srebrenice dobiti kvalitetan dnevni centar”, istakla je Željka.

Tokom projekta UNICEF će raditi na jačanju kapaciteta članova opštinskih komisija i operativnih timova, organizovanjem niza obuka, ali i podrškom regionalnoj saradnji, razmjeni informacija, iskustava i dobrih praksi na nivou regije.

“Za mene lično je vrlo ohrabrujuće da se konačno poklanja pažnja malim sredinama kakva je i Srebrenica. Došlo je vrijeme da se pozabavimo inkluzijom na sistemski način kako bi se omogućile pozitivne promjene. Kao profesionalcu bitno mi je da se nevladin i vladin sektor okupio oko jedne ideje, i da se stepen odgovornosti pojedinaca koji rade u okviru budžetskih sredstava podiže na viši nivo”, rekla je Vesna Jovanović, direktorica Dječijeg vrtića “Poletarac” Srebrenica.

Na osnovu analize stanja biće definisane prioritetne potrebe najugroženijih kategorija na nivou svake opštine pojedinačno, kao i zajednički prioriteti na nivou regije i izrađeni opštinski Akcioni planovi za period 2015-2016. godine koji će jasno definisati način prevazilaženja jaza između potreba i raspoloživih resursa, usluga i referalnih mehanizama u ciljnim opštinama. Takođe, biće definisani i odgovarajući referalni mehanizmi u skladu sa lokalnim potrebama i kapacitetima svake opštine, kao i Protokoli o saradnji svih institucija na nivou opštine uključenih u sistem socijalne zaštite

You must be logged in to post a comment Login