Putopisi Evlije Čelebije o Srebrenici nastali 1660. godine

Evlija Čelebija bio je osmanlijski putopisac koji je u svom djelu u 10 knjiga zapisao doživljaje i opažanja tokom svojih 40 godina putovanja u tadašnjem Osmanlijskom carstvu.

U svojim putopisima u kojim opisuje gradove, građevine, ljude, običaje i kulture, Evlija je sastavio i putopis o Srebrenici, njenom izgledu i stanju prilikom boravka u njoj 1660. godine.

čelebija

Ovo Evlijino djelo ujedno je jedan od najstarijih pisanih tragova o istoriji našeg grada.

Grad Srebrenica

I ovaj grad je podigao kralj Despot. “Srebrne” bugarski i srpski znači srebro, a kako se u brdima ovog grada nalazi srebrni rudnik, on je po tome dobio svoje ime.

Grad Srebrenica

Njena tvrđava nalazi se na vrhu jedne crvene stijene. To je lijepa kamena građevina petougaonog oblika, koja dominira okolinom. Ima gradskog zapovjednika (dizdar), posadu od pedesetak vojnika i dovoljnu količinu municije (džebhane). U unutrašnjosti tvrđave nema čaršije ni trga (pazar). Kako je tvrđava za vrijeme osvajanja bila porušena topovskim mecima, to je ona u doba Bajezid-Velije nešto popravljena. Osvojio ju je sam Fatih (sultan Mehmed Fatih).

Varoš

Varoš leži na vrletnom mjestu. Krovovi svih osam stotina prizemnih i na sprat tvrdo zidanih i lijepih kuća su odreda pokriveni šindrom.

Ima šest mahala i šest džamija s mihrabom. Glavna je Bajezid-Velijna džamija. To je jednostavna bogomolja u starom stilu s jednim minaretom, a pokrivena je ćeremitom. Dalje ima jedna tekija, tri osnovne škole, jedan mali han i sedamdeset esnafskih dućana. Postoji i jedno malo kupatilo (hamam), a nema bezistana niti drugih značajnih građevina, jer je to osamljen kraj u unutrašnjosti zemlje, daleko od glavnog druma.

Jedna interesantna rijetkost

Sredinom ove varoši teče mala voda koja se uliva u Drinu. Ona je bijela, a zove se “sreb(rna) voda”. Ali to je neka prokleta voda. Izvire iz rudnika srebra. Stanovnici ove varoši, pijući tu vodu, većinom dobijaju na vratu gušu. Ona izaziva razne bolesti i unakažava muškarce i žene.

Stanovnici su Bošnjaci, a raja su im Srbi i Bugari. Svi su, međutim, prijatelji stranaca.

Priredio: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login