Put koji je spojio stanovnike i srušio predrasude

Put i propust za vodu ujedinili su stanovnike sela Orahovice i Zabojne koji su udruženo i zajednički sproveli projekat “Sanacija propusta na putu Kazani-Orahovica” i na taj način sebi olakšali život.

Tokom poplava 2014. godine voda je uništila put koji su koristili stanovnici sela Orahovice i Zabojne. Do skoro se koristla zabilaznica koja je 10 kilometara duža, a od sredine decembra stanovnici ovih sela imaju kraći put i olakšan svakodnevni život.

“Projekat ‘Sanacija propusta na putu Kazani-Orahovica’ je zajednički realizovala neformalna grupa građana srpske i bošnjačke nacionalnosti iz sela Orahovica i Zabojna, u periodu od polovine septembra do polovine decembra 2016. godine. Građevinski radovi na sanaciji propusta izvođeni su od kraja oktobra do polovine decembra 2016. godine, a radove je izvodila firma ‘Trend’ iz Bratunca”, kaže Senad Đozić, koordinator projekta.

Krajem decembra održane je završna ceremonija projekta gdje su uručene zahvalnice i prezentacija projekta sa svim učesnicima.

Pored sanacije puta i propusta održane su i mirovne aktivnosti koje doprinose pomirenju, kao što su volonterske akcije, radionica “Identiteti, Stereotipi i Predrasude”, radio emisija, završna svečanost i druge.

“Nama kao neformalnoj grupi građana završetak ovog projekta predstavlja izuzetan značaj, jer pored toga što je propust ponovo osposobljen za odvijanje saobraćaja, smatramo da smo zajednički dali svoj doprinos razvoju dobrih komšijskih odnosa kroz rad na rješavanju zajedničkih životnih problema. Osim toga, smatramo da je ovo dobar primjer kako se i na koji način zajedničkim radom mogu rješavati određeni infrastrukturni problemi u lokalnoj zajednici”, kaže Đozić.

Projekt je finansiran kroz Fond solidarsnoti Pro-Budućnost gdje je realizvano 74 projekta širom BiH koja su imala za cilj sanaciju od poplava sa ukupnim budžetom od pola miliona maraka.

Fotografije ustupljene portalu eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login