WHO: Pušenje godišnje košta više od bilion dolara

Pušenje godišnje globalnu ekonomiju stoji više od bilijun dolara, a do 2030. će od posljedica uživanja u duhanu smrtno stradavati oko osam miliona ljudi godišnje, pokazalo je istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i američkog Državnog instituta za rak (NCI).

“Duhanska industrija proizvodi i na tržište izbacuje proizvode od kojih ranije umiru milioni ljudi, koji predstavljaju velik trošak za kućanstvo, a mogli bi se potrošiti na obrazovanje i hranu te predstavljaju ogroman trošak za zdravstvenu zaštitu, zajednice i zemlje”, kazao je zamjenik direktorice WHO-a, Oleg Chestnov.

Svaki peti stanovnik stariji od 15 je pušač

U svijetu je danas 1,1 milijarda pušača, što znači da je svaki peti stanovnik našeg planeta stariji od 15 godina pušač, pokazalo je istraživanje dvije prestižne institucije.

Svake godine od bolesti i oboljenja povezanih s pušenjem ili žvakanjem duhana umire šest miliona ljudi, a do 2030. ta bi se brojka, prema predviđanjima NCI-a i WHO-a mogla povećati na osam miliona.

Više od 80 posto pušača je iz zemalja s niskim i srednjim prihodom.

Najveći globalni uzrok smrtnosti

Zdravstveni stručnjaci tvrde da je duhan najveći globalni uzrok smrtnosti na koji se može utjecati i da bi politika smanjenja upotrebe duhana mogla imati velike pozitivne rezultate.

Kad bi svaka zemlja povećala porez na cigarete i odredila da on iznosi 0,80 dolara po kutiji, godišnji državni prihod povećao bi se za 140 milijarda dolara.

Ovo bi rezultiralo smanjenjem broja pušača za oko 66 miliona, stoji u izvješću koje se temelji na podacima studije iz 2016.

Premalo nameta

WHO ističe da brojne zemlje ne primjenjuju poreze na duhanske proizvode na odgovarajući način. Za financiranje kampanja protiv pušenja koristi se manje od 0,4 posto takvih nameta, što je premalo.

U izvješću u čijem je sastavljanju sudjelovalo 70 stručnjaka stoji i da su vlade tokom 2013. i 2014. potrošile manje od milijarde dolara na kontrolu proizvodnje i distribucije duhanskih proizvoda.

Australske države među prvima su zabranile pušenje na javnim mjestima, a sad je tako diljem svijeta.

Nedavni propis, kojim se zabranjuje svako brendiranje na pakiranjima cigareta, s pozornošću se prati u inostranstvu i ima utjecajne pristaše.

Među zemljama koje razmatraju primjenu slične politike protiv duhanskih proizvoda su Norveška, Slovenija, Kanada, Singapur, Belgija i Južnoafrička Republika, stoji u studiji.

Izvor: Dnevni avaz

You must be logged in to post a comment Login