Punih 120 godina od rođenja pisca Zvonimira Šubića

Narodna biblioteka Srebrenica postavila je izložbu o Zvonimiru Šubiću čime se obilježava 120 godinu od rođenja srebreničkog pripovjedača i romanopisca koji je danas gotovo zaboravljen.

Izložba govori o jednom srebreničkom piscu koji je stvarao u prošlom vijeku a u mnogim dijelima opisao Srebrenicu, okolinu i ljude.

Zvonimir Šubić je osnovnu školu završio u Srebrenici, gimnaziju u Beogradu. Službovao u Beogradu kao dnevničar u Direkciji pošta, Državnom savetu i Upravi Državnih monopola. Prvi rad objavio je u časopisu „Venac“, priču „Ljuša“.

Dobitnik je književnih nagrada redakcije „Politike“ za roman „Kobna zamena“ iz 1931. godine i Društva prijatelja umjetnosti „Cvijeta Zuzorić“ za pripovijetku „Fazlića potok“ 1932. godine. Bio je član Udruženja književnika Bosne i Hercegovine.

Kao pripovijedač Zvonimir Šubić se pojavljuje 1927. godine sa pripovijetkom „Ljuša“ koju objavljuje u „Vencu“. Prvu knjigu pripovijedaka „Fazlića potok“ objavio je 1934. godine a 1935. godine objavljen je njegov roman o braku „Heroj u papučama“ i 1937. godine roman „Kaljuga“. Neposredno posle Drugog svjetskog rata objavio je dvije zbirke pripovijetki „Pred spomenikom“ 1947. godine i „Pripovijetke“ 1952. godine u kojima pretežno obrađuje gradsku a manje seosku sredinu. Roman „Kad se carstva mijenjaju“ objavljen je 1955. godine.

Obajvio je djela: Fazlića potok (pripovijetke, 1934.), Heroj u papučama (roman, 1935.), Kaljuga (roman, 1937.), Pred spomenikom (pripovijetke i crtice, 1947.), Pripovijetke (1952.), Kad se carstva mijenjaju (roman, 1955.), Izabrana djela I, Seljaci (pripovijetke, 1957.), Bez krivice kriva i druge pripovijetke (1963.), Izabrana djela I-III (1969.).

Zaboravljen od svojih

Narodni univerzitet u Srebrenici, ustanova koja je postojala sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, nosila je ime ovog zaboravljenog književnika.

Čitaoci djela Zvonimira Šubića imaju mogućnost da kroz zapažanja ovog našeg književnika zavire u riječima oslikanu srebreničku prošlost, period koji je prošao prije jednog vijeka.

Nažalost, o Zvonimiru ne da se malo zna, nego kao da je potpuno potonuo u zaborav. U njegovoj rodnoj Srebrenici nijedna ustanova, ulica ili manifestacija ne nose njegovo ime.

Zvonimir Šubić preminuo je 1956. godine u Sarajevu, ali sjećanje na njega i njegov život ostaje zapisano u djelima itekako značajnim za srebreničku kulturu i tradiciju.

Izložba radova Zvonimira Šubića biće izložena do kraja januara 2019. godine čime NBS svake godine nastavlja sa sjećanjem na ovog srebreničkog pisca.

You must be logged in to post a comment Login