PU Zvornik: Manji broj krivičnih djela i prekršaja

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je juče održana u Policijskoj upravi Zvornik, načelnik Aleksandar Vasiljević je ocijenio da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Zvornik zadovoljavajuće, s obzirom na manji broj evidentiranih krivičnih djela koji je za 12,7 % manji nego u istom mjesecu prošle godine, kao i broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira koji je manji za 44,2 %. Načelnik Vasiljević je istakao da nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, ali da je ukupan broj saobraćajnih nezgoda veći za 48,3 % u odnosu na isti period prošle godine zbog znatnog povećanja saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

Načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet Srpko Milošević je prezentovao stanje bezbjednosti iz oblasti kriminaliteta i rekao da je u mjesecu novembru 2023. godine evidentirano ukupno 55 krivičnih djela, dok su u istom mjesecu prethodne godine evidentirana 63 krivična djela. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 83,6%, dok koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 66,67 %. Tokom novembra mjeseca evidentirano je 49 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta i po dva krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, privrednog kriminaliteta i protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. Nadležnom tužilaštvu je podneseno 48 Izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 48 lica. Od toga 13 lica su povratnici u izvršenju krivičnog djela. Milošević je istakao da je ukupan broj krivičnih djela u opadanju, dok je broj krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe droga u porastu zbog pojačanog operativnog rada policije. U izvještajnom periodu nisu zabilježena teža krivična djela.

Stanje bezbjednosti iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja prezentovao je načelnik Sektora policije Dragoslav Ostojić koji je naveo da je u posmatranom mjesecu javni red i mir narušen u 29 slučajeva, dok je u istom mjesecu prošle godine narušen u 43 slučaja. Nije zabilježen niti jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirane su 43 saobraćajne nezgode što je više za 14 saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prošle godine. Iz saobraćaja je isključeno 155 vozača od čega je 146 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu. „Činimo sve da održimo povoljno stanje u ovoj oblasti i u narednom periodu, koji je u velikoj mjeri izazovan zbog predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika kada se povećava frekvencija saobraćaja, te ovom prilikom apelujem na sve vozače da poštuju saobraćajne propise, a naročito da ne upravljaju vozilom pod uticajem alkohola ili narkotičkih sredstava, kao i da strogo poštuju ograničenje brzine kretanja vozila“, rekao je Ostojić.

Portparol Policijske uprave Jelena Ivanović se osvrnula na aktuelne kampanje „Lako je alkohol odbiti“ i „Petarde nisu igračke“ i najavila preventivne aktivnosti povodom realizacije istih.

Policijska uprava Zvornik još jednom apeluje na sve građane da se suzdrže od nestručne upotrebe pirotehnike, kao i od prekomjerne upotrebe alkohola i upotrebe opojnih droga. Odgovornim ponašanjem doprinesimo da predstojeći praznici prođu mirno i dostojanstveno, bez ugrožavanja ljudskih života, saopšteno je iz policije.

You must be logged in to post a comment Login