Psi više vole Bijonse nego Betovena

Kao i ljudi, i psi imaju svoj muzički ukus, pokazalo je sprovedeno istraživanje.

U eksperimentu je učestvovalo devet pasa različitih rasa kojima su naizmjenično puštani hitovi Bijonse, Džastina Bibera, Tejlor Svift, Elvisa Prislija i Martina Geriksa i vječne klasične kompozicije Baha, Pahelbela, Mocarta, Betovena i Čajkovskog.

Rezultat je pokazao da gotovo dvije trećine ispitanih pasa (62 odsto) spontano radije bira da sluša na primjer Bijonse, nego Betovena i klasične kompozicije koje je izabralo 38 odsto pasa.

Istraživači su puštali po jednu popularnu i jednu klasičnu pjesmu s dva zvučnika dubokih baseva i u kombinaciji s raznobojnim trosmjernim osvjetljenjem koje prati ritam, a psi su se uglavnom duže zadržavali ispred zvučnika s popularnom muzikom, što sugeriše da više uživaju u slušanju energičnih ritmova.

Kakve pjesme prijaju čovjekovom najboljem prijatelju ispitivale su stručnjak za percepciju kod životinja i članica evropskog Udruženja za ispitivanje ponašanja životinja dr Ana Vilkinson i doktorantkinja Natalija Albukerki.

“Željeli smo da damo novo značenje zabavi, a za to nema boljeg načina nego da pozovemo svoje krznene prijatelje da nam se pridruže na podijumu za ples”, rekao je direktor sektora za video i zvuk u kompaniji “Soni Jurope” Alberto Ajala.

Naučnici su i ranije ispitivali kako muzika utiče na životinje, i zaključili su, na primjer, da krave koje slušaju Mocarta daju više mlijeka.

Izvor: Tanjug

You must be logged in to post a comment Login