Prvi put su zavirili u crnu rupu – neizvjesno je šta su snimili

Prvi pokušaj da se zaviri u crnu rupu i napravi fotografija njenog horizonta događaja, tačka bez povratka, odnosno granica u prostor-vremenu, izgleda da je uspio, budući da nije bilo većih problema tokom desetodnevnog perioda posmatranja.

Svi prikupljeni podaci šalju se u dva superkompjutera u SAD-u i Njemačkoj na dalju obradu, a nučnici očekuju da će početkom 2018. godine tačno znati imaju li prve historijske snimke crne rupe.

Projekat “Event Horizon Telescope” povezao je brojne teleskope širom svijeta, kako bi se stvorio teleskop veličine Zemlje, koji bi mogao da obuhvati cijeli njen prečnik. On je u stanju da snimi veoma sitne detalje sa izuzetno velike udaljenosti.

Crne rupe nisu teško uočljive, ali je problem rezolucija kojom su snimane. Pošto je materijal koji akumuliraju vreo, snimci su često zamućeni, pa bi novi teleskop mogao da doprinese nastanku mnogo jasnijeg snimka.

“Očekujemo da vidimo asimetrničnu sliku na kojoj se nalazi crna tamna regija. To je sjenka crne rupe. Tu bi, po ivici, mogao da bude i svjetli prsten. To je fotonski prsten, kružna regija svemira u kojoj je gravitacije toliko jaka da su fotoni prinuđeni da se kreću u orbitama. Oko njega bi trebalo da se nalazi jedan polumjesec, sa jedne strane svijetli, sa druge taman”, kaže Vincent Fish, istraživač sa Masačusetskog instituta za tehnologiju.

“Polumjesec stvara materija koja se kreće u blizini crne rupe desetinom brzine svjetlosti. Kad se emituju fotoni i čestice se pokreću prema posmataraču, sve izgleda veoma svjetlo. Ako se kreću od posmatrača, postaju sve tamnije. To proizvodi asimetriju”, navodi on.

Crne rupe su efektne laboratorije ekstremne fizike. Sile gravitacije su toliko jake da čak ni svjetlo ne može da pobjegne. Horizont događaja je tačka bez povratka – uvući će sve što prođe pored njega.

Centar crne rupe je poznat kao jedinstvenost (singularity), jednodimenzionalna tačka koja je nezamislivo mala, ali sadrži ogromnu masu. U jedinstvenosti prostor i vrijeme se beskrajno zakrivljuju i zakoni fizike prestaju da važe, piše Newsweek.

Izvor: Radio Sarajevi/B92.net

You must be logged in to post a comment Login