Prvi i drugi razred iz Potočara održali čas u biblioteci

Učenici prvog i drugog razreda Područne škole Potočari održali su čas u Narodnoj biblioteci Srebrenica gdje su se upoznali sa radom ove institucije a ujedno su dobili i članske kartice biblioteke.

Osoblje srebreničke biblioteke upoznalo je djecu sa radom i funkcionisanjem biblioteke kao i Dječijim odjeljenjem koje pored knjiga za djecu ima i druge zabavne sadržaje. Djeca su imala priliku posjetiti i Muzejsku zbirku Narodne biblioteke Srebrenica i upoznati se sa istorijom Srebrenice i družiti se sa kustosima muzeja.

Prema riječima učiteljica Edise Mehmedanović i Alme Garagić ovo je bila nastava van učionice koja je obuhvatila gradivo koje se obrađuje prema nastavnom programu gdje su djeca imala priliku da se lično upoznaju sa radom biblioteke i muzeja. Učiteljica Mehmedanović smatra da je ovo najlakši način kako djecu naučiti šta određene institucije predstavljaju i kakvo značenje imaju kada dođu i posjete ih.

Za učenike organizovano je i takmičenje u čitanju gdje su uručene nagrade, poklon knjige iz Narodne biblioteke Srebrenica. Iz prvog razreda najbolji su bili Adim Alispahić, Mirsada Omerović i Armina Goraljević dok su najbolji u čitanju iz drugog razreda bili Lejla Mehmedović, Nemanja Obradović i Meldina Salihović.

Od 29 učenika, 10 učenika je već prije posjetilo biblioteku, rekla je Violeta Radić, bibliotekarka Narodne biblioteke Srebrenica, da li kroz organizovane posjete vrtića, prvog razreda ili MFS “Emmaus” Srebrenica čime se od najranijeg perioda djeca uče o značenju ove ustanove i njene funkcije.

Nakon posjete biblioteke i muzeja, djeca su obišla i Kulturni centar Srebrenica gdje su boravila u kinu i pogledala crtani film na velikom platnu

You must be logged in to post a comment Login