Prva posthumna izložba Husejina Nalića u Bratuncu

U Bratuncu je sinoć otvorena izložba slika bratunačkog akademskog slikara Husejina Nalića Senjina “Atelje pomirenja ili mira”, na kojoj je predstavljeno 40 slika u ulju na platnu, kartonu i lesonitu.

Prvu posthumnu izložbu ovog slikara, koji je preminuo 2004. godine, otvorili su načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, a izložbu je organizovao sin Husejina Nalića, Zekerijah koji je takođe akademski slikar.

Ova izložba je priređena u okviru projekta USAID-a „PRO-budućnost“ koji realizuje američki Katolički servis za pomoć CRS u 30 opština BiH među kojima su Bratunac i Srebrenica.

Izložba je priređena u kafeu “Kosta” koji se nalazi u kući gdje je Nalić rođen 1948. godine i gdje je umro 2004. godine.

“Slike se vraćaju kući kao što se i njihov autor iz izbjeglištva vratio u Bratunac prije svoje smrti, a poruka izložbe je da budemo dobri ljudi kakav je bio i Husein”, rekao je Zekerijah Nalić.

On je zahvalio CRS-u za podršku  organizovanju ove izložbe i omogućavanju da ove slike prvi put nakon 11 godina, odnosno autorove smrti, budu predstavljene javnosti.

Nalić je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj stanovnika Bratunca i Srebrenice bilo na otvaranju izložbe i što se radi o ljudima različitih nacionalnosti i socijalne pripadnosti koji se rado sjećaju Husejina i njegovog života i djela.

Zekerijah je istakao da posjećenost otvorenju izložbe pokazuje da je Senjin bio cijenjen i uvažen i kao čovjek i kao slikar u svom rodnom Bratuncu što su potvrdili svi prisutni koji su ga poznavali.

Prisjećajući se oca Zekreijah je uzbuđeno ispričao da ga je jednom pitao koje je najbolje djelo koje ostavlja, a da mu je on odgovorio da „najbolje što čovjek može da ostavi budućnosti je dobro odgojeno dijete“ čime je pokazao koliko je cijenio ljude i univerzalne vrijednosti.

Mlađenović je rekao da mu je Husejin Nalić Senjin bio nastavnik i da je bio izuzetan čovjek, umjetnik i pedagog i zahvalio se CRS-u i njegovom sinu što su priredili ovu izuzetnu izložbu u autorovom rodnom gradu.

Ove ocjene potvrdio je i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Lazar Prodanović koji je rekao da ga je obradovao poziv i saznanje da se otvara izložba slika njegovog nastavnika koji je bio omiljen među đacima, ali i cijenjen među stanovnicima Bratunca jer je širio plemenitost i humanost.

Prodanović je istakao da je srećan što je sačuvao u svom posjedu dvije Nalićeve slike.

Salkić je istakao da je ponosan što se na otvaranju ove izložbe u malom prostoru, okupilo više desetina ljudi  različitih nacionalnosti koje je okupila umjetnost, što potvrđuje da je ona univerzalna i da doprinosi miru i druženju.

“Mir i zajednički rad i uvažavanje ciljevi su za  koje se borimo, a to je ono što je Senjin širio družeći se s ljudima za života koji je bio kratak, ali plodan i častan”, rekao je Salkić.

On je kratko evocirao uspomene na svog nastavnika Nalića i predložio da se njegovim imenom nazove ulica koja vodi ka osnovnoj školi u kojoj je Nalić radio.

Salkić je poželio i sugerisao da se preduzmu aktivnosti da Nalićeva kuća i avlija u centru Bratunca postanu galerijski prostor što bi višestruko obogatilo ovu sredinu.

Direktor CRS za BiH Mark de Silva pozdravio je ideju za organizovanje izložbe i pozvao da se organizuju slične aktivnosti koje doprinose razumijevanju.

On je konstatovao da su u okviru projekta „PRO-budućnost“ organizovani mnogi programi i sadržaji raličitog karaktera, ali je ova izložba sigurno najljepši jer nas je jedan preminuli umjetnik deceniju nakon smrti okupio na jednom mjestu, da uživamo u ljepoti njegovih djela, da se družimo i razgovaramo o ljepšojzajedničkoj budućnosti ne gledajući ko je i odkle ko od prisutnih.

Direktor Projekta „PRO-budućnost“ Majda Stojanov rekla je da se organizovanjem izložbe slavi život i šalje pozitivna poruka jer su njeno organizovanje podržale i opštine Bratunac i Srebrenica kao i organi Republike Srpske, a svi koji pamte Nalića prisjećaju ga se sa uzbuđenjem i velikim poštovanjem.

Prisutni koji su prisustvovali otvaranju izložbe ističu da je Senjin ostavio dubok trag u Bratuncu kao čovjek, umjetnik i pedagog radeći kao nastavnik u školama.

Izložba će biti otvorena naredna dva dana u Nalićevoj kući i svi zainteresovani mogu je besplatno pogledati.

Izvor: Buka

You must be logged in to post a comment Login