Prva međunarodna konferencija jugoistočne Evrope o borilačkim vještinama i sportovima

Prva međunarodna konferencija jugoistočne Evrope u oblasti borilačkih sportova, odgoja, nauke i prakse – ESP večeras je svečano otvorena u Olimpijskom muzeju u Zetri.

Po riječima predsjednika Organizacionog odbora Safeta Kape, dvodnevni naučno-stručni skup nacionalnih i internacionalnih stručnaka iz oblasti vještina i borilačkih sportova organiziran je “sa ciljem promocije istinskih vrijednosti i principa filozofije borilačkih vještina, koji su primjenjivani u odgojnom, edukativnom procesu djece i društva u cjelini”.

“BiH predstavlja izuzetno talentovano područje za stvaranje vrhunskih sportaša i osvajača velikog broja medalje na takmičenjima svjetskog i evropskog ranga. Borilački sportovi, kao što su judo, karate, boks, K1, hrvanje, taekwondo i drugi, su sportovi koji su na najbolji način svojim sportskim pokazateljima promovirali državu BiH”, rekao je Kapo.

Dodao je da je potreba za organizovanjem konferencije “nastala kao želja da borilačke vještine i sportovi budu prezentirani na drugi način koji može dati pozitivne rezultate široj društvenoj zajednici”.

Konferenciju je otvorio premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je zahvalio organizatoru – Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i njegovom paretneru – Olimpijskom komitetu BiH.

“Vi popravljate društvo stalno, kontinuirano nam pomažete da napadnemo sve slabe tačke društva. Svoj posao i praksu pretvarate u trajne vrijednosti, iza sebe ostavljate naučne radove, koji će, siguran sam, biti od koristi svim novim generacijama koje dolaze. Svakodnevno želimo da pokažemo koliko je sport bitan za društvo. U svojim karijerama sportaši, promovišući BiH, više daju društvu nego što društvo daje njima”, kazao je Konaković.

Tokom konferencije bit će održana predavanja, prezetirani znanstveno-stručni radovi u oblasti borilačkih sportva, organizirani razgovori s trenerima i šampionima, te uručene nagrade i priznanja.

Izvor: Radiosarajevo.ba Foto: Arhiva/eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login