Prva firma koja je izvozila Guber vodu širom svijeta bila je Heinrich Mattoni

Još u 19. vijeku počelo se sa izvozom ljekovitih Guber voda širom svijeta koju je obavljala firma Heinrich Mattoni, piše History BIH.

Na izvoznoj deklaraciji Guber vode stajao je i detaljan opis ljekovitih svojstva i hemijskog sastava, a voda se izvozila u Englesku, Dansku, Švedsku, Holandiju i SAD.

Analiza sadrži ovu vodu u 10000 težinskih dijelova: arsenik anhidrid. 0,061, sulfat željeznog oksida 3,734.

Navodi se i da je najlakše probavljiva od svih mineralnih voda koje sadrže arsen i željezo te prirodni arsen, kao i da Guber izvor mineralne vode sadrži željezo.

Na deklaraciji kao porijeklo vode stoji da je Srebrenica u Bosni, te da je profesor med. hemije, Herr Hofrath Dr. Ernst Ludwig uradio hemijske analize.

Takođe je navedeno da se voda sa izvora Guber uspešno koristi kod bolesti koje su posljedica nepravilnog sastava krvi, kod anemija, kloroza, u stanjima slabosti nakon iscrpljujuće bolesti jedinica, kao i malarije, intermitentne vrućice i kaheksije koja ih prati, kod bolesti ženskog genitalnog trakta i njihovih kasnijih stanje, a kožne bolesti, od živčanih bolesti, kod pojedinih oblika neoplazmi (limfom).

Voda danas otiče u kanalizaciju, tek poneka flaša ode za liječenje i upotrebu i obavljaju se nova istraživanja koja pokazuju ono isto što je prije gotovo jednog vijeka potvrđeno.

You must be logged in to post a comment Login