Prva “Europahaus” u BiH otvorena danas u Srebrenici

Danas je u Srebrenici svečano otvorena “Europahaus“, organizacija čija je primarna djelatnost promocija evropskih vrijednosti.

Ovo udruženje su otvorili ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pamer, načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, kao i predsjednica organizacije Bauern helfen Bauern iz Salzburga Doraja Eberle.

“Opština Srebrenica je od samog početka podržala ovaj projekat, jer će sama ideja koja se istim promoviše biti od pomoći za Srebrenicu. Naši građani žele učiti o Evropi i želimo svojim primjerom pokazati da smo spremniji od bilo koga drugog da uđemo u Evropu“, rekao je Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice.

“Europahaus“ je otvorena u Kući dobrih tonova u Srebrenici gdje se održavaju muzički časovi koje održava Superar Srebrenica, član evropske inicijative koji ima za cilj da svakom djetetu obezbijedi besplatno muzičko obrazovanje.

“Evropa je sada bitnija od bilo čega drugog. Nekada jedinstveni projekat mira, danas počinje da se raspada. Gradimo ograde i zidove kako bismo zaštitili svoje interese. Neophodno je da ljudima objasnimo Evropu i njene prednosti i da vratimo povjerenje koje je izgubljeno“, rekla je Doraja Eberle, predsjednica organizacije Bauern helfen Bauern iz Salzburga.

“Europahaus“ Srebrenica je prva evropska kuća u BiH. Ova organizacija je i član evropske mreže koja okuplja 67 evropskih kuća iz 21 evropske države.

“Otvaranje ove kuće je doprinos javnom dobru Evrope i ciljevima kojima ona teži. Evropa je prihvaćena kao naziv za vrijednost, mir, razumijevanje. Ljudi različitog porijekla susreću se ovdje i stvaraju pozitivne vrijednosti za sve nas“, kaže Martin Pamer, ambasador Republike Austrije u BiH.

“Europahaus” će u budućnosti biti mjesto gdje će se građanke i građani moći informisati o Evropi i Evropskoj uniji. Osim toga će nuditi edukacijske seminare na različite teme o Evropi.

Prvi seminar u organizaciji ove kuće pod nazivom “Srebrenica se sastaje sa Evropom“ biće upriličen danas nakon otvaranja.

You must be logged in to post a comment Login