Provjerite važne podatke slanjem SMS-a

Građanima RS koji su svoj broj mobilnog telefona prijavili nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a u kojoj imaju prebivalište omogućeno je da SMS porukom izvrše provjeru podataka i dobiju obavještenja iz registara o statusu ličnih dokumenata, registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama te kaznenim bodovima.

MUP RS je danas i zvanično predstavio ovaj servis, čiji je cilj bolja komunikacija sa građanima, manji redovi i gužve na mjestima gdje se izdaju dokumenta i dozvole, kao i sprečavanje korupcije.

Do informacija se uz prethodnu registraciju dolazi slanjem SMS poruke na jedinstveni broj 091/110-122, koja košta 0,10 KM, a mogu da je koriste svi građani bez obzira na mobilnog operatera.

Takođe, prijavom na servis omogućeno je da građani budu obaviješteni mjesec dana prije isteka lične karte ili registracije vozila kako bi mogli na vrijeme da reaguju.

Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, kazao je kako je ovaj projekat realizovan zajedno s Agencijom za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, te izrazio očekivanje da će se upotrebom servisa smanjiti gužve i uštedjeti vrijeme građanima.

“Ovo je jedan vid sprečavanja korupcije na svakom mjestu, pa i na mjestu izdavanja ličnih dokumenata”, rekao je Jovičić.

Siniša Macan, direktor IDDEEA, kazao je kako je MUP RS prvi u BiH pružio ovu uslugu i izrazio očekivanje da će značaj ovog servisa prepoznati i kantonalni MUP-ovi, a za naredni period najavio je mogućnost pružanja usluga putem veb portala.

Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login