“Prosvjeta” u Srebrenici obilježava 110 godina od osnivanja

U prepunoj sali Narodne biblioteke Srebrenica večeras je počelo obilježavanje 110 godina od pokretanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta“ u Srebrenici.

U izdavaštvu SPKD „Prosvjeta“ Srebrenica predstavljen je prvi broj časopisa za kulturu, nauku i umjetnost „Srebrni Vijenac“ koji će da izlazi četiri puta godišnje, a plan je da izađe i godišnjak časopisa.

U prvom broju ovog časopisa našli su se tekstovi iz raznih društvenih oblasti koji spadaju u prosvjetnu i kulturnu djelatnost, a najveći dio posvećen je istaknutim Srebreničanima koji su ostavili veliki trag u kulturi i prosvjeti ove opštine, među kojima su Boško Milovanović, Živan Jovanović, Milan Jovanović.

“Koncept časopisa vremenom će se vjerovatno mijenjati. Jezgro same ideje je njegovanje kulturne, prosvjetne i duhovne baštine”, kaže sekretar SPKD “Prosvjeta“ u Srebrenici Marko Milovanović.

SPKD “Prosvjeta“ osnovana je 1902. godine u Sarajevu, a nakon pet godina 1907. godine osnovan je opštinski odbor u Srebrenici.

Pored ovog časopisa, večeras je promovisana knjige Branka Filipovića “Crni vrh – selo u Osatu” koja je napisana 2000. godine i konačno je u ovoj godini objavljena.

“Veoma mi je drago da gotovo nakon 20 godina ova knjiga bude objavljena, a sve zahvaljujući timu koji je na njoj radio predano i bez ikakve nadoknade. Po svojoj formi, ova knjiga je urađena po stilu srpskog etnografskog zbornika koja opisuje i nebo i zemlju”, rekao je Milorad Simić, dugogodišnji saradnik SANU.

Sutra, u Kulturnom centru Srebrenica, na Svjetski dan poezije, 21. marta, biće odigrana pozorišna predstva “Poslednja pesma“ iz Beograda kao prvi pozorišni komad o Jovanu Dučiću, velikom piscu, pjesniku i diplomati od 16.30 časova.

You must be logged in to post a comment Login