Prošla godina bila je povoljna, nije bilo elementarnih nepogoda

Međunarodni dan civilne zaštite bio je povod za održavanje sjednice Štaba za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama koji djeluje pri Civilnoj zaštiti opštine Srebrenica.

Na sjednici usvojen je Izvještaj o radu ovog štaba za prošlu godinu kao i plan aktivnosti za ovu godinu.

Članovi sjednice zaključili su da u prošloj godini nije bilo elementarnih nepogoda koje su izazvale veće štete na području ove lokalne zajednice i da je posebna pažnja posvećena obuci pripadnika jedinice civilne zaštite i njenom opremanju.

„Potrebno je znatno više pažnje i sredstava posvetiti stvaranju propisanih uslova da bi se efikasnije djelovalo u slučaju izbijanja požara i poplava u stambenim zgradama, u kojima je neispravna hidrantska mreža i ne postoji protivpožarna niti oprema za spasavanje“, rekao je rukovodilac poslova civilne zaštite u ovoj opštini Hasudin Mustafić.

Na sastanku istaknuto je i činjenica da je na teritoriji ove opštine bilo više požara na stambenihm objektima, ali na svu sreću bez ljudskih gubitaka.

Takođe, rečeno je da u ovoj opštini još nisu formirani vlasnici etažnih zajednica i da niko, osim opštine, ne brine o zgradama, a najveći problem jeste nedostatka hidrantske mreže koja nije obnovljena, a u nekim zgradama nije izgrađena.

Sa ovog sastanka upućen je poziv stanovništvu da ne pali korov po njivama bez obezbijeđenog dežurstva i opreme i da ne izaziva požare koji sa njiva prelaze na nisko rastinje i šume i pričinjavaju velike probleme, troškove za gašenje i štete, a posebno se istaklo obavještenje MUP-a koji su naveli novčane kazne za izazivanje požara.

Na današnjem sastanku razgovaralo se i o djelovanju lokalnih organa i Štaba za zaštitu i spasavanje u slučaju pojave većeg broja migranata na ovom području, o pružanju prve pomoći i stvaranju uslova da se oni dalje transportuju do sabirnih centara jer ova opština nema kapaciteta za njihov prihvat.

You must be logged in to post a comment Login