Prosječna plata u novembru u RS 1.296 KM

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u novembru iznosi 1.296 KM i veća je za šest KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u oktobru, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

Najviša prosječna plata u Republici Srpskoj u novembru isplaćena je u oblasti finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.707 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 973 KM.

Niske prosječne plate od 1.027 KM u novembru su primili radnici zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, 1.061 KM u oblasti saobraćaja i skladištenja, a 1.078 KM u prerađivačkoj industriji.

Porodice u Republici Srpskoj najviše novca trošile su na prehranu, i to 1.145 KM. Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 644 KM, za prevoz 226 KM, tekuće održavanje domaćinstva 142 KM, dok je nabavka obuće i odjeće u novembru koštala 193 KM.

Sindikalnu potrošačku korpu, koja je u novembru iznosila 2.548,57 KM, prosječna plata pokriva sa 50,85 odsto. Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu, pišu Nezavisne.

You must be logged in to post a comment Login