Promovisana knjiga “Srebreničko zdravstvo”

Večeras je promovisana knjiga “Srebreničko zdravstvo” autora dr Radomira Pavlovića.

Na promociji je govorio dr Petar Lončarević koji je rekao da knjiga ima veliki značaj jer govori o razvoju zdravstva i razvoju Banje Guber.

“Kada sam počeo da prikupljam materijale za ovu knjigu imao sam cilj da se sjetimo vremena kada smo živjeli bolje i u zajedništvu, i da prikažemo Srebrenicu u jednom pozitivnom izdanju”, rekao je dr Radomir Pavlović, autor knjige.

Knjiga predstavlja hronologiju razvoja zdravstva, ali i same Srebrenice, Doma zdravlja, područnih ambulanti i Banje Guber.

“Veliki broj medicinskih radnika danas nije među živima, mnogo njih ne žive tu ili su odselili. Oni su bili veoma važni za razvoj zdravstva, posebno u seoskim ambulantama gdje je tadašnji bolničar imao veliki ugled, poput učitelja, liječio je ljude i vodio brigu o njima, onda kada je bilo teško doći do bolnice”, kaže Pavlović.

promocija srebreničko zdravstvo 02

Bibliotekarka Narodne biblioteke Srebrenica istakla je značaj ove knjige za ovu ustanovu, kao i za biblioteke iz Bratunca i Bajine Bašte.

“Ova knjiga naći će značajno mjesto u Zavičajnoj zbirici naše biblioteke, ali i biblioteke u Bratuncu i Bajinoj Bašti odakle je veliki broj medicinskih radnika dolazio i radio u Srebrenici. Ona je i najbolji način da se sjetimo i upoznamo mlađe generacije o zdravstvenim radnicima koji su pomogli razvoj Srebrenice”, rekla je Radićeva.

Promocija knjige održana je u sklopu programa “Dani Srebrenice 2016” u prostoru Narodne biblioteke Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login