Promovisana knjiga “Hronika jedne mladosti”, istorija Bratunca

U gotovo punoj sali Doma kulture Bratunac večeras je promovisana knjiga profesora Željka Prodanovića koja predstavlja istoriju i priče nekoliko istaknutih Bratunčana koji su ukomponovali kompletan doživljaj mjesta i ljudi u jednu knjigu.

O knjizi večeras su govorila profesorica Radmila Vasić i profesor Aleksandar Petrović, a muzička pratnja bio je bend Gnijev anđela.

Prema riječima profesorice Vasić, ova knjiga predstavlja povratak u mladost i odrastanje i jedan drugačiji period kojeg se sjećaju njene generacije.

“Ova Željkova knjiga vraća nas u mladost, period kada smo odrastali i ovo je slika grada, a njegova knjiga čak nema ni sadržaja i možete je čitati odakle želite i doživjećete ono što on piše”, kaže profesorica Vasić.

Ona ističe da autor u knjizi nije nostalgičan i da je to njegovo mišljenje o ljudima i Bratuncu.

“Mnogi misle da sam napisao knjigu iz nostalgije jer živim na kraju svijeta u Novom Zelandu. Ja sam ovo uradio jer, da mogu, napravio bih most na Drini ili makar Križevici, ali ne mogu i zbog toga sam napisao knjigu koju sam poklonio Bratuncu”, kaže autor knjige profesor Prodanović.

On kaže da je Bratunac prilično mlado mjesto i da nema ni 100 godina zbog čega je svoju knjigu dopunio raznim podacima koje je pronašao u raznim spisima i knjigama, a ostatak knjige su priče istaknutih Bratunčana.

“Ovom knjigom nisam želio samo da promovišem svoj rad, već i druge koji imaju šta da kažu i da Bratunac prikažem iz više uglova”, poručio je Prodanović.

Profesor Aleksandar Petrović, čija je jedna priča dio ove knjige, a čiji je Prodanović profesor njemačkog jezika iz srednje škole, kroz šalu i anegdote ispričao je kako je njegova priča o Jelašanima izgubila uvodni i završni pasus, ali i anegdote o svom profesoru.

“U ovoj knjizi profesor je obuhvatio sve ljude i zanimanja koji su kroz priče opisani i spomenuti i koja predstavlju ovo mjesto”, kaže Petrović.

Knjiga “Hronika jedne mladosti” objavljena je 2015. godine, izdavač je Srpski Glas iz Melburna, knjiga je štampana u Beogradu i prodaje se u Bratuncu.

Prošle godine razgovarali smo sa autorom knjige, a intervju možete pročitati na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login